Erwin van Wilpe - Accountmanager ICT Concept: Veel advocaten, notarissen en deurwaarders hebben vragen over werken in de Cloud. Is het veilig? Hoe zit het met de privacy? Is het werkelijk altijd beschikbaar? Wat zijn de feiten en fabels over werken in de Cloud. Tijdens PLEIT2018 werd door CloudConcept een Cloud Academy aangeboden om juristen op weg te helpen.

Iedereen werkt in de Cloud

Cloud is anno 2018 een commodity. Bijna elke organisatie maakt, al dan niet bewust, gebruik van Cloud toepassingen. Maar hoe zit het met de veiligheid, afhankelijkheid, garanties en beschikbaarheid? Kortom, hoe ‘onbezorgd’ is het werken in de Cloud nu werkelijk?

Zes vragen over werken in de Cloud

Tijdens de Cloud Academy door CloudConcept werd op interactieve wijze uitleg gegeven over werken in de Cloud. In quizvorm werden zes stellingen over werken in de Cloud besproken:

  1. Wanneer alles in de Cloud staat ben ik als organisatie AVG compliant.
    Nee, AVG gaat verder dan dit. Er zal ook gekeken moeten worden naar interne processen. Denk bijvoorbeeld aan het verwerkingsregister waarin je bijhoudt waarom je bepaalde gegevens verwerkt, wie inzage heeft of kan bewerken. Maar ook aan wie intern de verantwoordelijke functionaris is, aan de bewaartermijnen, welke software gebruikt wordt en welke systemen persoonsgegevens bevatten.
  2. Als ik op een laptop of PC in de Cloud werk moet er aanvullend nog een virusscanner worden aangeschaft voor deze laptop of PC.
    Ja. De Cloud is uiteraard voorzien van een virusscanner, maar indien je gebruik maakt van een laptop of PC zal deze ook moeten worden voorzien van een virusscanner. Je wilt je PC immers ook vrij van virussen en malware houden.
  3. Ik heb een firewall dus ik ben beschermd tegen aanvallen en datalekken.
    Nee, de zwakste schakel is de medewerker zelf. Het verliezen van USB sticks, papieren dossiers en mobiele telefoons zijn veelvoorkomende datalekken.
  4. Alle Clouddiensten die ik in Nederland gebruik slaan de data op servers in Nederland op.
    Nee, Dropbox, OneDrive en WeTransfer zijn voorbeelden van Clouddiensten waarbij de opslag van data niet - of niet alleen - in Nederland plaatsvindt.
  5. Office365 is hetzelfde als Office2016, Office2010 enz.
    Nee, Office365 is een verzameling van Microsoft-applicaties waaronder de laatste versie van Office. Tevens biedt het extra functionaliteiten zoals Office Online en extra licenties voor bijvoorbeeld laptop of iPad.
  6. De publieke Cloud is hetzelfde als de private Cloud.
    Nee. Bij een publieke Cloud wordt door meerdere personen/groepen/bedrijven gebruik gemaakt van dezelfde server. Denk hierbij aan Gmail, Dropbox en OneDrive. Bij een private Cloud is de gebruikte server inclusief resources alleen voor deze ene persoon of dit ene bedrijf gereserveerd.

Elke specifieke situatie vraagt om een Cloud expert

De uitleg tijdens de Cloud Academy hielp de aanwezigen op weg. Maar in een half uur tijd alle ins en outs over werken in de Cloud uit de doeken doen is onmogelijk. Elke situatie is uniek en vraagt om specifieke vragen en specifieke oplossingen. Denk aan een hybride oplossing waarbij voor specifieke onderdelen gekozen wordt voor een publieke Cloud en voor een ander bedrijfsonderdeel voor een private Cloud. Ook is er maatwerk op afdelingsniveau of functieniveau mogelijk.

Voor een Academy en advies op maat, neemt u contact op met een Cloud expert; de experts van CloudConcept bijvoorbeeld.

Lexxyn Groep

Lexxyn Groep is de totaal ICT-dienstverlener voor de juridische praktijk. Zes intensief samenwerkende partners bieden gezamenlijk alles wat de advocatuur, het notariaat en de deurwaarderij nodig hebben.