Gohar Chaudhry - Accountmanager ICT Concept en productspecialist BigHand: Ouderwets, omslachtig, tijdrovend en beperkt; zomaar een aantal vooroordelen over digitaal dicteren. Maar zijn deze vooroordelen terecht? BigHand zet de vijf meest genoemde vooroordelen op een rij en geeft een weerwoord.

#1 Ik typ veel sneller dan dat ik dicteer
Een veelgehoord argument om digitaal dicteren links te laten liggen. Toch is dat niet terecht. Eerder al ging het in een BigHand blog over het verschil tussen typen en spraak. Spraak gaat dus veel sneller. En vergeet niet het gemak van dicteren in de dagelijkse praktijk. Weer in de auto na een intensief gesprek? Spreek met BigHand in vijf minuten een kort gespreksverslag in, inclusief de actiepunten en u kunt geconcentreerd uw parkeerplaats verlaten. Op naar de volgende afspraak.

#2 Er zijn goedkope alternatieven, zoals Siri
Siri van Apple Inc. is een heel handig hulpmiddel. Snel een berichtje sturen? Even inspreken en verzenden met Siri. Als zakelijk professional vraagt u meer dan dat. Met BigHand integreert u uw aangemaakte documenten direct in het werkproces. Weer terug naar de dagelijkse praktijk. U heeft gisteren vier gesprekken op locatie gevoerd. Vandaag op kantoor staan de ingesproken gespreksverslagen al klaar in de BigHand software en kunt u er meteen mee aan de slag. Dat kan Siri niet.

#3 Dicteren is alleen geschikt voor onderweg, niet voor op kantoor
Het is waar dat digitaal dicteren heel geschikt is voor onderweg. Maar niet alleen dat. U kunt digitaal dicteren ook heel goed op kantoor gebruiken, achter uw bureau. Denk bijvoorbeeld aan de aantekeningen in uw notitieboekje die u maakt terwijl u aan het werk bent. Voorkom losse papiertjes door uw aantekening in te spreken en direct aan het juiste dossier te hangen. Daarmee hebben ook de aan een taak toegewezen collega’s direct alle informatie voorhanden. Een goed idee, een aantal aandachtspunten, een to do list of een concepttekst voor een document of e-mail? Allemaal heel geschikt om vast te leggen in een dictaat. Zo blijft alles netjes bij elkaar.

#4 Digitaal dicteren zorgt alleen maar voor meer losse onderdelen
Gelukkig is dit niet waar. BigHand zorgt er juist voor dat u documenten eenvoudig met elkaar kunt koppelen. Zo voegt u in de software heel gemakkelijk een bijlage toe. Werkt een collega verder aan het dossier, dan heeft hij of zij toegang tot de complete informatie. Zo kunt u taken delegeren of toewijzen aan teamleden en werkzaamheden delen met andere gebruikers binnen uw kantoor.

#5 Een dictaat staat niet direct in mijn scherm
Deze laatste is een interessante. BigHand werkt hier heel hard aan, dus binnenkort is ook dit vooroordeel verleden tijd. Maar bedenk ook of het in de praktijk handig is om direct uw gesproken tekst in beeld te zien. U ziet wellicht ook direct zaken die u zou willen wijzigen, waardoor u de draad van uw verhaal kwijt kunt raken. De tekst direct in het scherm zien heeft dus ook –eerlijk is eerlijk– zo zijn nadelen. Maar nogmaals, binnenkort kunt u uw ingesproken tekst met BigHand ook direct in het scherm zien. Daarover informeren wij u uiteraard.

Wilt u meer weten over digitaal dicteren met BigHand? Op 18 mei om 10.00 uur en op 22 juni om 15:00 uur organiseert BigHand een informatief webinar van 30 minuten over Spraakherkenning. U kunt zich inschrijven door te klikken op deze link.

Lexxyn Groep

Lexxyn Groep is de totaal ICT-dienstverlener voor de juridische praktijk. Zes intensief samenwerkende partners bieden gezamenlijk alles wat de advocatuur, het notariaat en de deurwaarderij nodig hebben.