Hendri van Norden, directeur Sales en Marketing ICT Concept: Onlangs maakte Microsoft bekend op 31 juli 2021 te stoppen met Skype for Business. Skype, jarenlang dé oplossing om te (video)bellen en te vergaderen via internet, moet na 16 jaar trouwe dienst plaats maken voor Microsoft Teams. Op Microsoft Inspire, het jaarlijkse kennisevenement van Microsoft, was het dit jaar dan ook Teams, Teams en nog eens Teams wat de klok sloeg. Waarom en hoe u de overstap kunt maken van Skype naar Teams bespreek ik in dit artikel.

Meer dan bellen via internet
Skype is bekend geworden met het bellen via internet. Met name de functie om te kunnen videobellen en elkaars desktop te kunnen delen maakten Skype bijna onmisbaar in het moderne kantoor. Maar waarom kiest Microsoft er dan toch voor om zo’n succesvol en wereldwijd gebruikt systeem te vervangen? Als ik een klein vergelijk moet maken: Skype is de Nokia 3310, het toestel wat doet wat het moet doen, maar geen centimeter meer. Teams is de smartphone: je kunt alles wat de Nokia 3310 al kon, inclusief een hele hoop meer.

Online samenwerken
Teams is opgezet als online samenwerkingstool. Virtuele projectruimtes/vergaderkamers maken waarin mensen samen kunnen werken aan documenten, communiceren en elkaar op de hoogte houden. Skype is puur gericht op de directe communicatie, niet op het langdurig samenwerken. In Teams is deze communicatiefunctie, het bellen, video conferencing, chatten, maar dan gekoppeld aan het samenwerkingsplatform. Teams integreert ook met de rest van het Office 365 en Microsoft portfolio, producten zoals Outlook, SharePoint en LinkedIn.

Communiceren met personen en met afdelingen
Waar Skype dus meer gericht is op communicatie met het individu, opent Microsoft Teams de mogelijkheid om ook samen te gaan werken. Afdelingen kunnen via Teams bijvoorbeeld gezamenlijk aan documenten werken, agenda’s delen, afspraken inplannen en mededelingen doen. De 1 op 1 communicatie functies van Skype zijn ook terug te vinden in Teams, met als bijkomend voordeel dat de beeld- en geluidskwaliteit vele malen beter zijn geworden.

Waarom overstappen?
Wie trouw gebruik maakt van Skype zal zich misschien afvragen waarom hij of zij moet overstappen. “If it ain’t broke, don’t fix it”, toch? Toch zijn er wel een paar goede redenen om over te stappen:

  • Beeld- en geluidskwaliteit zijn in Teams beter dan in Skype
  • Meer integraties met andere Microsoft diensten
  • Meer mogelijkheden om samen te werken aan documenten

En misschien wel de belangrijkste en tegelijkertijd meest wrange: u heeft geen keuze. Microsoft trekt op 31 juli 2021 echt de stekker uit Skype for Business. Microsoft Teams is al langer een standaard onderdeel van Office 365 en daarmee voor iedereen met een Office 365 licentie te gebruiken. Wij kunnen u uiteraard advies geven over hoe u een overstap maakt van Skype for Business naar Microsoft Teams. Neem gerust contact met ons op om meer te leren over het nieuwe communiceren en het nieuwe samenwerken.

ICT Concept

ICT Concept helpt klanten bouwen aan hun succes door het ontwikkelen en leveren van efficiënte en effectieve ICT-oplossingen.