Gertjan de Gans - Marketing Manager Devoon: Je kunt geen (online) straathoek passeren of je hoort de kreten voorbij komen: LegalTech, blockchain, artificial intelligence, virtual reality, augmented reality enzovoort enzovoort. Stuk voor stuk ontwikkelingen die de potentie hebben om hele branches te ontwrichten. Maar wat moet je hier als juridisch professional mee?

Kantoor van de toekomst
In vergelijking met de vorige eeuw verandert het (digitale) landschap tegenwoordig razendsnel. Deze snelheid zal, zo is de verwachting, alleen maar toenemen. Daarom hebben wij als Lexxyn Groep – waar Devoon deel van uitmaakt – op PLEIT dit jaar het kantoor van de toekomst neergezet. Met dit initiatief proberen wij vanuit de Lexxyn Groep de juridisch professional te prikkelen en het gesprek te faciliteren om over hun toekomst na te denken.

Al deze technologische ontwikkelingen zijn veelbelovend. Sommige hebben al enige concrete toepassingen – zoals de virtuele pokémons die met behulp van een smartphone en een app gevangen kunnen worden in de echte wereld. De meeste technieken zijn echter nog behoorlijk abstract. Dat ze potentie en een grote impact kunnen hebben, daar is iedereen het wel over eens. Maar wie, wat, waar en hoe, dat is nog lang niet uitgekristalliseerd.

Veelbelovend maar vaak nog een brug te ver
Moet je als juridisch professional nu al daadwerkelijk concreet aan de slag met ontwikkelingen als blockchain en artificial intelligence? Nee, voor de meeste kantoren is het inzetten van deze nieuwe technieken echt nog een brug te ver.

Vergelijk het met een ladder. Het ene kantoor staat nog onderaan de ladder wat betreft automatisering/digitalisering terwijl het andere kantoor al veel verder is opgeklommen. De ervaring leert dat veel kantoren in de juridische sector wat betreft automatisering nog redelijk onder aan de ladder staan. Om bij die kantoren de nieuwste technologieën te implementeren heeft geen enkele zin.

Het is echter wel goed om je te verdiepen in - en kritisch te blijven kijken naar -mogelijke (toekomstige) ontwikkelingen. Blijf jezelf iedere dag de vraag stellen welke (technologische) ontwikkelingen er zijn en of deze effect kunnen hebben op de toekomst van de branche.

Stip op de horizon
Uiteindelijk wil je toewerken naar een situatie waarbij je als juridisch professional je (digitale) werkomgeving zo optimaal en efficiënt mogelijk hebt ingericht. Dit is de spreekwoordelijke stip op de horizon. In die ideale situatie ben je de minste tijd kwijt aan administratieve rompslomp en houd je de meeste tijd over voor het leuke juridisch inhoudelijke werk. Wellicht dat technologieën als blockchain e.d. daarbij ingezet worden maar misschien ook wel niet.

Begin bij de basis
Om succesvol de ladder te beklimmen en stappen te zetten richting die ideale situatie is het essentieel om er voor te zorgen dat de basis goed is. Een goede basis staat of valt met het in kaart brengen van je interne werkprocessen. Als je deze niet op een rij hebt als kantoor dan kun je wel zaken gaan optimaliseren of digitaliseren maar dan zal dit zelden effectief zijn.

Na het in kaart brengen van deze interne werkprocessen kun je - samen met iemand die kennis van zaken heeft wat betreft automatisering/digitalisering – kijken welke stappen je als kantoor kunt zetten om de ladder verder te beklimmen en het kantoor op technologisch vlak stap voor stap klaar te maken voor de toekomst.

Oplossingen
Samen met onze partners binnen de Lexxyn Groep bieden we aan een groot deel van juridisch Nederland oplossingen voor hun ICT vraagstukken.

Op basis van onze jarenlange ervaring binnen de juridische sector weten we dat er wat betreft automatisering een zeer gevarieerd landschap bestaat. Het ene kantoor werkt nog met pen en papier terwijl het andere kantoor een robot (software) gebruikt om automatisch administratieve processen af te handelen. En tussen deze twee uitersten bevinden zich nog heel veel andere kantoren.

Afhankelijk van waar het kantoor staat bekijken we samen met het kantoor welke stappen gezet kunnen worden om te klimmen op de ladder en toe te werken naar die stip op de horizon.

Verder praten
Heb je naar aanleiding van bovenstaande vragen of behoefte om hierover verder te praten? Neem gerust contact met ons op.

Lexxyn Groep

Lexxyn Groep is de totaal ICT-dienstverlener voor de juridische praktijk. Zes intensief samenwerkende partners bieden gezamenlijk alles wat de advocatuur, het notariaat en de deurwaarderij nodig hebben.