Door mijn betrokkenheid bij PLEIT, Lexxyn Groep, Dutch Legal Tech en in gesprekken met de media word ik keer op keer geconfronteerd met dat begrip: LegalTech. Te pas en te onpas wordt dit woord als heilige graal neergezet voor alle beslommeringen waar een advocaat, notaris, deurwaarder of ieder ander in het juridisch beroepenveld kansen in ziet. Het is een containerbegrip geworden waar iedereen met iets hips voor de juridische sector zijn oplossing onder probeert te scharen.

De LegalTech hypetrein

FinTech, LegalTech: marketeers weten altijd wel een kreet te verzinnen om hun oplossingen voor het voetlicht te krijgen en een nieuwe hypetrein is vertrokken: all aboard!? Maar is dat erg? Moeten we ons druk maken over de terminologie en betekenis van het woord LegalTech terwijl het gaat om iets fundamenteels in een rechtsstaat: toegang tot het recht voor iedereen?

Zolang LegalTech een abstract containerbegrip is kunnen we ons beter richten op wat LegalTech oplossingen proberen te bewerkstelligen: het werk van een advocaat, notaris of deurwaarder eenvoudiger maken en daardoor toegang tot het recht voor iedereen bereikbaar te maken.

De definitie van LegalTech

In sommige definities staat dat door LegalTech de jurist zelf buitenspel wordt gezet, dat daardoor om maar een voorbeeld te noemen rechtszaken voorkomen kunnen worden. En dat resulteert soms ook in angst, wat eigenlijk helemaal niet nodig is. Als technologie uiteindelijk resulteert in een oplossing waar iedereen betrokken bij een juridisch vraagstuk tevreden over is, en er voor advocaten, notarissen en deurwaarders daardoor werk overblijft waar hun expertise echt tot zijn recht komt, dan is dat toch alleen maar mooi?

Maar nu even de praktijk: wanneer je met juridische professionals over LegalTech praat, denkt men al snel aan kunstmatige intelligentie (AI) of robots. Maar dat zijn uiteindelijk middelen, en daarbij vergeten we soms het doel als we praten over LegalTech. Het gaat om alle technieken en innovaties die er zijn om je cliënten beter te helpen. Ik denk dat we hierbij ook realistisch moeten zijn, de vooruitgang in techniek is niet te stoppen. Door innovatie kun je je weer vastbijten in echt complexe zaken waar je jarenlange studie en carrière je op hebben voorbereid.

De toekomst van LegalTech

De toekomst van LegalTech lijkt nog gehuld in dikke mist. Voor cloud heeft het ook jarenlang geduurd voor het concept uitgekristalliseerd was. Wat wel duidelijk is, is dat we net als destijds bij cloud, in die dikke mist de contouren van een grote trein zien met een enorme schare aan wagonnetjes afgeladen met evenementen, experts en start-ups. Of u er op springt is aan u, maar dat hij gaat rijden staat vast.

Fotografie: Kim de Heer, Lexxyn Groep

Lexxyn Groep

Lexxyn Groep is de totaal ICT-dienstverlener voor de juridische praktijk. Zes intensief samenwerkende partners bieden gezamenlijk alles wat de advocatuur, het notariaat en de deurwaarderij nodig hebben.