Stoelriemen vast, er is een nieuwe achtbaan! En dan heb ik het niet over Max en Moritz in de Efteling. Ik heb het over de Gartner Hype Cycle voor Legal Tech 2020. Op de Hype Cycle zet analistenbureau Gartner nu voor het eerst haar voorspellingen op het gebied van Legal Tech op een rijtje. Welke technieken gaan het worden, en welke worden het uiteindelijk niet? Dit is interessant om te weten voor kantoren die een klein kijkje in de toekomst willen op het gebied van potentiële technologie investeringen.

Waarom nadenken over uw IT-toekomst?

Laten we eerlijk zijn: veel juridische kantoren zijn helemaal niet bezig met “toekomstige technologie investeringen”. IT staat bij maar heel weinig kantoren als strategisch thema op de agenda. De dagelijkse bedrijfsvoering kost al genoeg tijd. Vergezichten schetsen voor het kantoor schiet er dan vaak bij in. Toch valt er wat voor te zeggen om als kantoor een IT-strategie te ontwikkelen.

“IT is onmisbaar” is een understatement voor veel kantoren, of ze nou willen of niet. Dus nadenken over hoe die IT toekomst eruitziet is geen aanbeveling, maar een must in mijn ogen. De keuze voor een bepaalde techniek, applicatie of manier van werken heeft namelijk grote invloed op de efficiëntie en winstgevendheid van het kantoor.

Wat is de Hype Cycle?

Eerst even over het concept van de Hype Cycle. De Hype Cycle is een curve met 5 fasen:

  1. De Innovation Trigger - Het moment dat een ontwikkeling net op de markt komt of technologie uitgevonden is.
  2. De Peak of Inflated Expectations - De markt heeft, vaak overdreven, hoge verwachtingen over een nieuwe technologie.
  3. De Through of Disillusionment - Iedere techniek wordt overschat en stort neer in de “desillusie” fase.
  4. De Slope of Enlightenment - Na de teleurstelling over de niet vervulde verwachtingen, blijft over wat er allemaal wel kan.
  5. De Plateau of Productivity - De techniek is volwassen, het “nieuwe” is eraf en het kan werkelijk gebruikt worden in de praktijk.

Afhankelijk van hoe avontuurlijk een organisatie is ingesteld (hoe ver wil je voorop lopen en een bepaald risico lopen?), stap je bij een technologie in op een bepaald punt van de Hype Cycle. Gartner heeft nu dus voor het eerst een Hype Cycle gemaakt voor Legal Tech oplossingen:

Wat valt op aan de Legal Tech Hype Cycle?

Ik heb in dit blog niet de ruimte om iedere technologie voor u te ontleden en te analyseren of ik denk dat de techniek op de juiste plaats staat. Toch zijn er twee items die mij opvallen:

Robotic Process Automation

Persoonlijk heb ik hoge verwachtingen van Robotic Process Automation (RPA). Ik heb al in eerdere (1) artikelen (2) over innovatie bepleit dat juristen technologie voor zich kunnen laten werken, en niet alleen maar te bedenken hoe het hun werk niet kan overnemen.

RPA is het automatiseren van standaardprocessen via een soort software robot. Het archiveren van e-mail, termijnen en deadlines bewaken, werkstromen bewaken, er kan zoveel. Ik ben dus blij te zien dat dit item de “Trough of Disillusionment” wat Gartner betreft begint te verlaten, en in minder dan twee jaar het “Plateau of Productivity” bereikt.

Legal Chatbot

De Legal Chatbot heeft volgens Gartner nog zeker 5 tot 10 jaar nodig om volwassen te worden. Ik denk persoonlijk dat het technisch gezien veel sneller kan, en zal gaan dan dat. Al een paar jaar terug sprak ik met de toen Nederlandse verantwoordelijke voor IBM Watson. Deze supercomputer was toen al in staat om complexe medische teksten, vol van vakjargon, te analyseren en samen te vatten. Onderstaand filmpje legt aardig uit hoe dit werkt. Het filmpje zelf is al vijf jaar oud, dus bedenk even hoe ver het platform nu inmiddels waarschijnlijk is:

In de laatste twee jaar is de ontwikkeling van het zogenaamde “cognitive computing”, het verwerken van instructies, en analyseren van gegevens op basis van tekst input, zo ontzettend snel gegaan dat ik denk dat de brug naar een soort eerstelijns juridische hulpverlener echt niet ver meer van ons vandaan is. Het analyseren van de documenten is er al, kijk maar naar diensten als NDA Lynn. Deze dienst kan een contract “lezen” en geeft tips over de leesbaarheid en kan zelfs beoordelen of een passage rechtsgeldig is en klopt.

De Hype Cycle is geen checklist voor juristen

Ik moet de kanttekening maken dat de onderzoeksdoelgroep van Gartner niet helemaal representatief te noemen is voor Nederland, en zeker niet is bedacht voor enkel de advocatuur. Gartner doet dit onderzoek wereldwijd en in dit geval ook niet alleen onder advocaten, maar ook bij corporate legal afdelingen. De behoeften van een corporate legal afdeling of general council, zijn anders dan die van het gemiddelde Nederlandse advocatenkantoor. Ook is de innovatiebereidheid van een bedrijf vaak hoger dan van een juridisch kantoor.

Zoals ik al eerder aangaf, voor veel kantoren zal deze Hype Cycle geen dingen bevatten die ze vandaag al kunnen doen. Het zijn toekomstvoorspellingen en ik zou niemand aanraden om vandaag bijvoorbeeld al vol in te zetten op items die nu nog in de piek van de “Inflated Expectations” zitten. Maar dat is het hele punt: je kijkt er niet naar voor vandaag, maar voor morgen. Om bekend te raken met wat er mogelijk wordt, waar u zich op kunt voorbereiden. Kijk er dus vooral met gezond verstand naar en oordeel zelf (of laat u adviseren) wat bij uw toekomstplannen past.

P.s. Houdt even uw oog op die Alternative Legal Service Providers in de curve. 5 tot 10 jaar, maar in Nederland zien we de Big 4 in accountancy al snel deze hoek in duiken. Ook de gepoogde vrijage tussen Sander Dekker en alternatieve rechtsbijstandsmogelijkheden laten zien dat dit wellicht sneller gaat dan Gartner denkt.

Lexxyn Groep

Lexxyn Groep is de totaal ICT-dienstverlener voor de juridische praktijk. Zes intensief samenwerkende partners bieden gezamenlijk alles wat de advocatuur, het notariaat en de deurwaarderij nodig hebben.