Claudia Heemskerk en Gohar Chaudhry, Lexxyn Groep: Jij gaat de wereld op z’n kop zetten. Je cliënten hebben blind vertrouwen in je, de Rechtbank loopt weg met je pleidooien, de tegenpartij rilt als ze jou tegenover zich krijgt, je zet iedere overname naar je hand en iedere overeenkomst is waterdicht. Jij bent tenslotte waar het Jonge Balie jaarcongres om draait: de Lawyers’ evolution.

Je bent volledig bezig met je zaak en hoeft je geen seconde te bekommeren om bijzaken. Je zet technologie naar jouw hand: big data, artificial intelligence, virtual reality, geen innovatie jou te gek of te ver gezocht om je werk zo makkelijk mogelijk te maken. Toch? Claudia Heemskerk, operationeel manager Lexxyn Groep en Gohar Chaudhry, accountmanager ICT Concept en Lexxyn Groep, bekijken wat innovatie in de advocatuur betekent en hoe je als Jonge Balie lid hier mee om kunt gaan.

7 jaar terug

Claudia: “Ik begin met een stapje terug in de tijd: in 2011 (toen de oudste Jonge Balie advocaat van nu, de jongste Jonge Balie advocaat van toen was) won supercomputer Watson van IBM het Amerikaanse TV spel “Jeopardy” van twee menselijke tegenspelers.” Het principe is simpel: de deelnemer krijgt een omschrijving, en moet de vraag bedenken die daarbij hoort. Claudia vervolgt: “Dit klinkt makkelijk, maar voor een computer die het moet hebben van structuur, logica, 1 en 0, is het interpreteren van woord, en dit omzetten in een mooie volzin die hout snijdt, ongelofelijk moeilijk.”

Gohar: “Het lezen en interpreteren van tekst en spraak wordt ook wel “cognitive computing” genoemd en is volgens alle grote partijen (Google, Facebook, Apple, Microsoft, Amazon etc.) in de technologie wereld momenteel de volgende gamechanger. Vrij vertaald is dit dezelfde techniek die ook de spraakbesturing van je auto of smartphone mogelijk maakt.”

Deze zelfde techniek, specifiek IBM Watson, is in de medische sector gebruikt om second opinions te geven aan oncologen op basis van wereldwijde databases. Voor het gemak ook nog eens in 10-tallen verschillende talen. Claudia: “En voor wie denkt dat de juridische sector hierdoor niet geraakt gaat worden, verwijzen we graag naar ROSS (2016).  Innovatie om je vingers bij af te likken.”

Waar staan innovaties vandaag de dag?

Terug naar die realiteit: wanneer gaan dit soort technieken jouw kantoor daadwerkelijk binnen druppelen? Claudia: “Vanuit Lexxyn Groep zien wij een rooskleurige toekomst voor technologie als ondersteunend hulpmiddel in de juridische sector, maar de dag dat je tegen je Google Assistant roept “Google, zoek even alle jurisprudentie inzake dossier Jansen” is nog wel even weg.”

Gohar: “Zoals Claudia in een gesprek met Mr. Magazine aangaf, zijn LegalTech innovaties voor veel kantoren uiteindelijk wel bruikbaar, maar is het de vraag waar je als kantoor goed aan doet in te investeren. Wat met name kleine en middelgrote kantoren in ieder geval niet moeten doen is de ogen sluiten voor innovaties en het afdoen als flauwekul.”

Wat moet jij hier nu mee doen?

Terug naar jou: in de praktijk zien we dat advocaten in het begin van hun carrière vaak nog niet eens betrokken worden bij pakketselecties voor bijvoorbeeld nieuwe kantoorsoftware, of mee mogen kijken naar nieuwe laptops. Claudia: “En dat is dan nog niet eens innovatie of LegalTech. Nee. Dit is de gewone praktijk waar bijna alle advocaten mee te maken hebben. De zaken die nu spelen op bijna alle kantoren.”

De vraag of je mee wilt denken over de nieuwe printer of koffie automaat gaat eerder op je pad komen dan de vraag of je mee wilt denken over de nieuwe spraak gestuurde jurisprudentie robot (die ook koffie haalt, gelukkig). Gohar sluit af met een advies: “Wat wij zeggen is het volgende: bedenk goed wat haalbaar is en geaccepteerd wordt binnen jouw kantoor, maar hou je ogen open voor de mogelijkheden van morgen. De dag dat je dan toch wordt geconfronteerd met die blockchain etende artificial intelligence robot heb jij de Lawyers’ evolution in ieder geval al doorgemaakt.

 

Jonge Balie jaarcongres

Bezoek 1 november het Jonge Balie jaarcongres in het Chassé Theater Breda, kom naar onze stand en test je kennis op het gebied van digitale veiligheid. Onder de winnaars verloten wij een workshop digitale veiligheid voor jouw kantoor waarin we de laatste innovaties en bedreigingen op het gebied van veiligheid delen.

Lexxyn Groep

Lexxyn Groep is de totaal ICT-dienstverlener voor de juridische praktijk. Zes intensief samenwerkende partners bieden gezamenlijk alles wat de advocatuur, het notariaat en de deurwaarderij nodig hebben.