Dimmen Wesdijk - Managing Director Helder Telecom & ICT: Claudia Heemskerk, mijn collega bij de Lexxyn Groep, schreef onlangs een interessante blog: Gaat het ‘Internet of Things’ de juridische werkvloer beïnvloeden? Ik kan dit met een volmondig ‘ja’ beantwoorden. Internet of Things (IoT) gaat ons leven én werken drastisch veranderen en het gaat bijdragen aan efficiënter, duurzamer en veiliger ondernemen. En ja, ook in de advocatuur.

Slim verbonden is slim ondernemen
Internet of Things verandert onze maatschappij ingrijpend. In steeds hogere mate wordt alles en iedereen ‘slim’ verbonden: van de intelligente straatverlichting tot de connected cow. Helder Telecom & ICT verkent de vele mogelijkheden, kansen en toepassingen van deze ‘slimme’ technologie en vertaalt het naar producten voor de juridische markt.

IoT is een trend waarin ‘slimme’ verbindingen worden gemaakt tussen sensoren, apparaten en mensen. Dankzij die verbindingen vindt communicatie plaats en worden data gecreëerd: waardevolle informatie waarvan je als kantoor kunt leren. Door facilitaire zaken en werkprocessen slimmer, sneller en efficiënter in te richten kunnen kosten bespaard worden. Daarnaast verandert de manier waarop bedrijven producten en diensten aanbieden. Intelligente IoT-toepassingen zorgen voor extra waarde, waardoor een bedrijf aanvullende diensten kan leveren aan klanten. Zo ontstaat een nieuw verdienmodel en wordt iedere industrie intelligent, zo ook de juridische praktijk.

Weten wat je moet doen om je doel te bereiken
Bekende voorbeelden van IoT-toepassingen die zich richten op consumenten bestaan al langer. Gelukkig groeien ook de mogelijkheden voor de zakelijke dienstverlening. Een goed voorbeeld is een ‘slim’ kantoorpand: een intelligente ruimte die efficiëntie, comfort en veiligheid optimaliseert door informatie van sensoren te verzamelen en te analyseren. Beheerders kunnen hiermee accuraat inspelen op zaken als energie, beveiliging en onderhoud. Het resultaat: significante kostenbesparingen. Zakelijke autorijders kunnen met IoT veel nuttige informatie voor het management verzamelen. Denk aan kilometerregistraties, locatiebepalingen en brandstofverbruik, waardoor planningen beter afgestemd kunnen worden en track-and-trace mogelijk is. Of bedenk dat u straks een vertrouwelijke envelop verstuurt met een IoT verbinding. Dan kunt u precies zien waar deze zich bevindt. Betreft het breekbare spullen? Dan meten de sensoren in de doos precies de temperatuur, beweging en het vochtgehalte. En een bureaustoel? Die kan ons gezondheidsadviezen geven op basis van de uitgelezen zitduur, frequentie en beweging. En de ideale toekomst? Dat is voor mij als IoT intensief ingezet wordt voor commerciële doeleinden.  Dat je als advocatenkantoor periodiek kunt meten wanneer de meeste nieuwe cliënten zich aandienen. Koppel je dit met bigdata van nieuwsberichten, weeromstandigheden, oorlogen, aanbiedingen van supermarkten, edities van magazines etc., dan kun je straks heel gericht communicatie afstemmen op basis van de omstandigheden.

Van groot belang bij dit alles is dat dit mogelijk wordt gemaakt met betrouwbare, veilige connectiviteit en datamanagementservices. ‘Slim’ werken is ook op zoek gaan naar de juiste partner om deze nieuwe techniek op een correcte wijze door te voeren en te vertalen naar begrijpende data. Datasets waar je als kantoor echt iets mee kunt, verkregen uit een veilige digitale omgeving. Passende oplossingen, een waterdichte internetverbinding, sensoren, slimme toestellen, advies en tastbare data-analyses; alleen een perfect uitgebalanceerde combinatie zorgt voor resultaat.

SLIM 
‘Slim’ is het zeker om aan te slag gaan met IoT. Dus weg met die haakjes. Ons doel is met IoT de kwaliteit van werken én leven te verbeteren. En dat is wat mij betreft SLIM met hoofdletters.

Lexxyn Groep

Lexxyn Groep is de totaal ICT-dienstverlener voor de juridische praktijk. Zes intensief samenwerkende partners bieden gezamenlijk alles wat de advocatuur, het notariaat en de deurwaarderij nodig hebben.