Als ik een beetje een gevoel wil krijgen bij hoe de wereld van Legal Tech erbij staat, kijk ik altijd graag naar de Gartner Hype Cycle over dit onderwerp. Deze grafiek plot de analyse van dit bekende analistenbureau op een overzichtelijke volwassenheidscurve. Welke technologie is nog in de opstartfase en welke technologie is de hype voorbij en klaar om concreet ingezet te gaan worden?
Dit artikel staat ook in Legal&Tech 4, download nu het volledige magazine.
Als ik kijk naar onze eigen Epona Legal oplossingen, dan ben ik blij te concluderen dat wij ons focussen op de technologie die inmiddels het “Plateau of Productivity” heeft bereikt. Maar om innovatief te blijven kijken we ook naar hoe we technologie uit eerdere fases van de volwassenheidscurve kunnen inpassen in onze oplossingen.
Bij Epona zijn we elke dag bezig met R&D en innovatie. Dat is belangrijk omdat onze technologie het werk van de jurist makkelijker moet maken. Dat doen we door te kijken naar welke innovaties al vroeg ingepast kunnen worden in onze diensten. We hebben dan ook aardig wat R&D projecten lopen om voor de golf uit te kunnen proberen te innoveren. Uitdagend, maar het levert vaak wel mooie oplossingen op. Zo is het nieuwste idee van onze knappe koppen er eentje waar we erg trots op zijn: de SmartLegal Helpdesk.
Nieuwe virtuele collega
De SmartLegal Helpdesk is een Teams chatbot waar medewerkers van bedrijven vragen aan kunnen stellen die ze normaliter aan de corporate legal afdeling zouden stellen. Deze chatbot is 24x7 beschikbaar om simpele vragen te beantwoorden die de bedrijfsjurist in de praktijk stiekem toch veel tijd kosten, ondanks dat de antwoorden vaak simpel zijn. Medewerkers hebben hierdoor sneller antwoord, en de bedrijfsjurist heeft meer tijd om zich te verdiepen in de complexere zaken. De SmartLegal Helpdesk chatbot herkent zelf - op basis van door u ingestelde parameters - het verschil tussen het beantwoorden van een vraag, en wanneer iets beter als nieuw dossier opgepakt kan worden. Als dat punt bereikt wordt en er wordt een nieuw dossier aangemaakt, dan kan ook automatisch de hele gesprekshistorie met de chatbot met betrekking tot het dossier worden overgenomen in het dossier.
De kwaliteit van de antwoorden, van deze door Machine Learning getrainde chatbot, is uiteindelijk afhankelijk van de “opleiding” die de chatbot krijgt. Net als met een eigen interne juridische vraagbaak, moet ook de chatbot getraind worden. Wij geven de chatbot een basisopleiding mee, maar naar mate de chatbot meer met uw dossiers werkt, hoe slimmer de antwoorden worden. De grootste kracht zit hem, als de chatbot goed getraind is, in het verlagen van de werkdruk voor de jurist en de lagere drempel om juridisch advies te vragen, omdat de chatbot 24x7 vanaf ieder voor Teams geschikt apparaat benaderd kan worden.
De opleiding van een chatbot
De chatbot wordt zoals gezegd getraind door met uw dossiers te werken. Hiervoor hebben wij een Machine Learning algoritme ontwikkeld dat alle data in DMSforLegal (anoniem) doorzoekt en interpreteert. Nieuw toegevoegde informatie wordt op basis van inhoud en context vergeleken met eerdere inhoud om het te duiden en toe te voegen aan de “opleiding” van het systeem. Het systeem doet dit overigens voor bijna elke taal, omdat de basistraining van het systeem op basis van verschillende talen is opgebouwd. Deze technologie passen we dan ook steeds meer toe in onze andere producten en diensten om bijvoorbeeld betere zoekresultaten te produceren.
Als de SmartLegal Helpdesk voldoende is getraind, wordt er - als er een vraag wordt gesteld - gekeken naar welke informatie uit het DMS hier het beste bij past. De data met de hoogste “waarschijnlijkheidsscore” wordt vervolgens als antwoord teruggegeven. In de praktijk draait de chatbot al met groot succes bij één van onze Portugese klanten in de energiesector, waar de bedrijfsjuristen er inmiddels dus een virtueel teammaatje bij hebben die ze helpt om een deel van hun werk uit handen te nemen.
Innovatie in de praktijk gebracht
Dankzij onze R&D projecten zijn er nu twee technologieën, die volgens Gartner nog in de vroege adoptiefases zitten, namelijk “Explainable AI” en “Natural Language Query”, nu middels de SmartLegal Helpdesk al op een nuttige manier in de praktijk gebracht. En dat alles zonder er eerst een Legal Tech start up van te maken en miljoenen aan Venture Capital op te harken.
Zonde eigenlijk.
Wilt u meer weten over de SmartLegal Helpdesk? Neem contact op met Epona Legal. Mail naar sales@epona.com of bel 010 - 206 63 70