Een groot aantal advocatenkantoren maakt nog gebruik van het ISDN- netwerk. Maar dat stopt op 1 september. Faxen naar de rechtbank is dan niet meer mogelijk via ISDN.

Ooit maakte je de blits met ISDN: bellen en internetten op één lijn. Snel en betrouwbaar. Meerdere telefoonnummers op één lijn. Dat was midden jaren negentig van de vorige eeuw. Tegenwoordig maakt ongeveer een derde van de advocatenkantoren daar nog steeds gebruik van. Maar als dit netwerk op 1 september – na 25 jaar zijn diensten te hebben bewezen – wordt opgeheven, zijn ze van de ene op de andere dag onbereikbaar.

Hiervoor waarschuwt Dimmen Wesdijk, directeur van Helder Telecom & ICT, onderdeel van Lexxyn Groep. ‘Het onderhoud van ISDN is te duur geworden, zeker nu er andere mogelijkheden zijn. ISDN is verouderd, daarom zijn veel organisaties al overgestapt op een VoIP-oplossing.’ Uit het eigen klantenbestand van Helder Telecom & ICT - en uit cijfers van leveranciers als KPN - blijkt dat 30 tot 35 procent van de kantoren, maar vermoedelijk nog meer vanwege afhankelijkheid van de fax, nog ISDN heeft.

Een van de problemen waar advocatenkantoren met ISDN tegenaan lopen, is dat faxen met de rechtbank na 1 september niet meer mogelijk is. ‘Kantoren met een ISDN-faxlijn moeten echt actie ondernemen. De Rechtspraak zelf is inmiddels overgestapt naar een elektronische faxdienst.’ Wesdijk adviseert kantoren snel te checken of ze nog met ISDN werken. ‘Dat staat vaak gewoon vermeld op de maandfactuur.’ Overstappen op een nieuw telefoonsysteem kan enkele maanden duren. Wie niet tijdig overstapt, kan niet alleen niet meer faxen, maar loopt tegen meer problemen aan. ‘Denk aan frankeermachines, alarmsystemen, lifttelefoons of de deurintercom. Alles wat een ISDN-lijn, of een ISDN telefooncentrale gebruikt, valt op 1 september uit.’

Er zijn meerdere manieren om over te stappen. Het eenvoudigst is de telefooncentrale over te zetten op VoIP, ofwel internetbellen. Gesprekken lopen dan niet via ISDN, maar via een internetverbinding. ‘Dit is de snelste oplossing, maar kwalitatief niet de beste. Gesprekken kunnen haperen of zelfs wegvallen,’ waarschuwt Wesdijk.

Er kan ook een nieuwe centrale worden aangelegd, maar veel bedrijven gaan een stap verder: de centrale die werkt vanuit de cloud. In dat geval wordt maandelijks een vast bedrag per gebruiker in rekening gebracht.

Goedkoper
Wie onlangs vaarwel heeft gezegd tegen ISDN, is Wel Advocaten uit Breda. Het kantoor verhuisde naar een ander pand en zou opnieuw een ISDN-lijn moeten aanleggen om gebruik te kunnen maken van de traditionele fax. ‘Dat kostte zo’n 400 euro, en we vroegen ons af of er geen andere oplossing was,’ zegt Michiel van Woensel van Wel Advocaten. ‘Eerst denk je: alles werkt, er is geen noodzaak om dat te veranderen. Maar nu we alles hebben laten digitaliseren, werkt het zelfs beter. We faxen vooral naar de rechtbank, de IND en het UWV.’ Het grote voordeel van het nieuwe systeem is volgens Van Woensel dat het een geïntegreerd pakket is: faxen, bellen, mailen via de laptop en de smartphone. ‘Bovendien zijn we nu goedkoper uit dan eerst.’

 Auteur: Michel Knapen - Dit artikel verscheen in Advocatenblad – Editie 3 2019