Bijna twintig jaar inmiddels maken we bij NEXTlegal software voor notariskantoren. Met de wind in de zeilen. De markt omarmt onze software en gebruikers zijn enthousiast. Op 7 november 2019 zetten wij op een door ons georganiseerd evenement – samen met onze klanten – koers naar een nieuwe toekomst.

Een van de sprekers tijdens dit evenement is Rolf Schrama, oud paralympisch zeiler en ondernemer. Hij schreef een mooie column over het varen van zijn koers. Deze column willen wij graag met u delen. Veel leesplezier en houd www.uwdigitalehart.nl in de gaten om ook deelgenoot te worden van onze nieuwe koers!


Mijn eigen koers - Door Rolf Schrama
Door mijn beperking leerde ik al op jonge leeftijd om te vallen. Ik ervoer het niet als tegenslag maar als iets dat er gewoon bij hoorde. Vallen was onderdeel van mijn bestaan, nét als opstaan. Zo lang ik maar één keer vaker opstond was het goed. Door deze kinderlijke naïviteit durfde ik daardoor altijd een eerste stap te maken die vervolgens kon leiden tot succes, of een tegenslag natuurlijk. Maar aangezien tegenslag er bij hoorde was het altijd een win-win situatie. 

“De plek waar je terecht komt hangt niet af van hoe hard je werkt, maar van de bereidheid om te vallen.”

Bang om te vallen
Hoe verder ik op de maatschappelijke ladder klom, des te banger werd ik om te vallen. De kinderlijke naïviteit maakte plaats voor een volwassen afgewogen beslissingspatroon. Ik wilde vooral niet meer onderdoen voor de rest. Toen ik op mijn 31e vanuit mijn dure kantoorpand uit het raam keek besefte dat ik al jaren stil stond. Eerst begreep ik het niet. Ik had de wind immers vol in de zeilen.

Maar na een tijdje kwam het besef. Ik had twee dingen verkeerd gedaan. Allereerst had ik gedurende mijn leven allerlei ankers uitgegooid die ergens onder de oppervlakte de snelheid eruit hadden gehaald. Weerstand waar ik langzamerhand aan was gaan wennen. Daarnaast was ik bang geworden om te vallen. Ik wilde niet meer onderdoen voor de rest. Daarom werkte ik net even harder dan de rest. Maar de plek waar je terecht komt hangt niet af van hoe hard je werkt, maar van de bereidheid om te vallen.

Eigen succes bepalen
Ik liet me van de ladder af vallen en vertrouwde erop dat het goed zou komen. Het werd de hardste val in mijn leven. Vanaf dat moment bepaalde ik mijn eigen koers. Een voor een haalde ik mijn ankers binnen en mijn boot begon te versnellen. Als je een eigen koers vaart is er geen benchmark om jezelf aan te meten. Je kunt niet meer onderdoen voor de rest want er is geen rest. Het enige wat dan nog rest doen is je ‘eigen’ succes bepalen.

NEXTlegal

NEXTlegal is dé aanbieder van geïntegreerde software voor de advocaat, notaris en bedrijfsjurist. Wij bieden u een kloppend digitaal hart en bevrijden u graag van complexe en gedateerde software.