De traditionele relatie tussen een hardware fabrikant en een reseller als ICT Concept verloopt al jaren op dezelfde manier. De fabrikant bedenkt iets en de reseller verkoopt het. Feedback uit de markt wordt maar zelden goed opgepakt: maar niet in de relatie tussen Fujitsu en ICT Concept. Ritesh Sookha (Manager Business & Support ICT Concept) en Ronald Bottenberg (Innovatiemanager Fujitsu Nederland) vertellen over hoe ICT Concept en Fujitsu intensief samenwerken aan de (juridische) werkplek van de toekomst.

Dit artikel staat ook in Legal&Tech 3, download nu het volledige magazine

The Future Workplace

Fujitsu ontwikkelde “The Future Workplace”; een brede visie op (de naam zegt het al) de werkplek van de toekomst. Hiervoor wordt niet enkel gekeken naar bijvoorbeeld een laptop of beeldscherm, maar werkt Fujitsu nauw samen met allerlei leveranciers.

Ronald: “Voor Fujitsu is co-creatie een belangrijke bouwsteen van onze oplossingen. We werken intensief samen met partijen als Microsoft en lokale instituten om tot de beste inzichten te komen. Ons doel is voor iedereen een werkplek te ontwikkelen waar diegene zijn taken het beste kan uitvoeren.”

Ritesh: “Wij zien als ICT Concept een aantal belangrijke voordelen voor de klant als het gaat om de aanpak van Fujitsu. De werkplekken van Fujitsu voelen voor de gebruiker echt als één geheel; een samenwerkende verzameling van componenten die perfect op elkaar aansluiten. Het meest praktische voorbeeld is dat de volledige werkplek bijvoorbeeld met één knop aan te zetten is: zet je de computer aan, dan gaan ook de monitoren aan op de juiste input (echt aan, niet vanuit standby) en wordt de benodigde randapparatuur geactiveerd. Dat scheelt tientallen knopjes indrukken.

Voor ons als ICT Concept is de uitrol van nieuwe werkplekken met Fujitsu makkelijker en sneller dan voorheen, dus kunnen we deze sneller bij de klant plaatsen. Bovendien wisselt Fujitsu ook minder vaak van bijvoorbeeld aansluitingen voor randapparatuur. Dat betekent dat klanten langer met dezelfde kabels en apparatuur kunnen doen, wat beter is voor het milieu en de portemonnee.”

De werkplek naar je eigen hand zetten

De samenwerking gaat verder dan een goede afstemming van computer en randapparatuur. Ronald: “We werken bijvoorbeeld veel samen met kantoorinrichters. We kunnen nu bijvoorbeeld een oplossing installeren waarbij een gebruiker zich identificeert middels een palmafdruk, waarna de instellingen van de volledige kamer en de autorisaties op de werkplek worden geregeld. Denk dan aan dat het bureau automatisch op de juiste hoogte wordt gezet, verlichting op een bepaalde stand springt en dat je geen wachtwoord meer nodig hebt om in te loggen. Alles met één palmbeweging.

De zakelijke markt, onze allerbelangrijkste doelgroep, vraagt een combinatie van stabiliteit, voorspelbaarheid en innovatief vermogen: iets wat The Future Workplace biedt. We helpen onze zakelijke klanten dan ook bij de adoptie van deze nieuwe manier van werken. Het is behalve een andere technologie, ook een soort cultuurverandering. Gebruikers moeten meegenomen worden in het verhaal en persoonlijke begeleiding krijgen over hoe alles optimaal ingezet kan worden, zodat ze hun eigen specifieke taken zo goed mogelijk kunnen uitvoeren.”

Ergonomie en innovatie voor juristen

Speciaal voor de juridische sector liet ICT Concept het oog vallen op een innovatieve oplossing voor het lezen en bewerken van stukken. Ritesh: “Fujitsu heeft een gamechanger ontwikkeld voor mensen die veel tijd besteden aan het lezen en corrigeren van lange stukken. Een speciale monitorsteun in combinatie met touchscreen monitoren, maakt samen een oplossing waardoor digitale stukken als het ware als papieren documenten kunnen worden doorgenomen. De monitoren kunnen zo naar je toe gedraaid worden dat ze plat voor je komen te liggen op het bureau, waarna je er door het touchscreen met je vingers doorheen kunt scrollen of bladeren. Het Duitse Fraunhofer instituut ontdekte dat als je je hoofd naar voren kantelt en naar beneden kijkt, zoals je doet om een boek te lezen, je een deel van het brein activeert dat tekstbegrip regelt. Je leest beter, je onthoudt beter, en ziet fouten eerder.”

Bekijk het interview met Roeland de Groot (Van Loon Advocaten) over deze juridische werkplek in de praktijk

Ronald: “Dit is een goed voorbeeld van onze co-creatie inspanningen. We werken altijd fact of science based, en dit is zo’n stukje neurowetenschap dat we praktisch konden toepassen. Iedereen kent wel dat probleem dat je uren zit te kauwen op een stuk tekst op het scherm, je denkt klaar te zijn, het uitprint, en dan toch nog op papier een foutje ziet. Kun je nagaan hoeveel papier en tijd we zouden besparen als die proefprintjes niet nodig zijn. We hebben deze opstelling nu bij een aantal kantoren staan en iedereen is laaiend enthousiast. Vooral juristen vragen ons: ‘Waarom hebben jullie me hier niet eerder over verteld?’.”

“Juristen vragen, waarom hebben jullie me hier niet eerder over verteld?”

Meer dan enkel technologie

Ritesh denkt dat The Future Workplace meer is dan handige technologie op de juiste plek. Ritesh: “Het is echt een cultuurverandering die je als kantoor kunt doormaken. Je wilt meer gebruiksgemak en een werkplek die past bij jouw eigen taken. Waar je ook bent, de werkplek moet zijn zoals jij het wilt. Op het gebied van ergonomie, beschikbare applicaties en data en van beveiliging. Klanten brengen soms wel 8 uur per dag achter het scherm door, laten we er dan ook voor zorgen dat deze werkplek alles doet wat de gebruiker nodig heeft.”

Wilt u meedenken over The Future Workplace voor juristen?

ICT Concept en Fujitsu willen samen de perfecte werkplek voor de jurist bedenken. Daarvoor is uw input ontzettend belangrijk. Middels co-creatie willen we de sector bij elkaar brengen om in een brainstormsessie tot de perfecte juridische werkplek te komen.

Meedenken over de juridische werkplek van de toekomst? Neem contact op met Ritesh (rsookha@ict-concept.nl) voor meer informatie. Let op: er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor deze workshop.

ICT Concept

ICT Concept helpt klanten bouwen aan hun succes door het ontwikkelen en leveren van efficiënte en effectieve ICT-oplossingen.