Dimmen Wesdijk - Managing Director Helder Telecom & ICT: Heeft u een smartphone? Dan gebruikt u zeker ook applicaties, oftewel: ‘apps’. Zo heeft u vast een app om contact te houden met vrienden, bekenden en kennissen, zoals Facebook, Instagram, Twitter of WhatsApp. En heeft u een nieuwsapp op uw telefoon?

Tussen deze apps staan waarschijnlijk ook de apps die u nodig heeft om uw werk goed te kunnen doen. Deze apps maken uw werk niet alleen beheersbaar, ze zijn ook reuze handig. Met deze apps zijn uw e-mail, contactpersonen en agenda zo voorhanden en is het eenvoudig om uw dossiers mee te nemen op uw iPad.

Er komen steeds meer apps die toegevoegde waarde brengen. Veel van deze apps worden gratis aangeboden. Maar echt gratis, zijn ze uiteindelijk nooit…

Uw gegevens zijn geld waard
De wereld om ons heen verandert met de dag en dat merken we op verschillende manieren. Zo vindt het ‘gewone’ adverteren tegenwoordig vooral digitaal plaats, maar er zijn ook minder zichtbare verdienmodellen. Al sinds jaar en dag verhandelt de Kamer van Koophandel de gegevens van zijn leden. Want informatie ‒ of content ‒ is geld waard. Op deze manier wordt er ook met ‘gratis’ apps geld verdiend. Hoe dat werkt? De apps op uw smartphone verzamelen uw gegevens. Ze halen deze bijvoorbeeld uit andere apps. Ook uit de apps die u zakelijk gebruikt! Dat gebeurt vaak zonder dat u daar expliciet toestemming voor heeft gegeven of zonder dat u goed heeft begrepen waarmee u akkoord ging toen u al die kleine lettertjes accordeerde.

Kunt u uw apps vertrouwen?
Waarschijnlijk wilt u niet met iedereen delen bij wie u waar en wanneer op bezoek gaat. Toch verzamelen uw apps dergelijke locatiegegevens. Deze gegevens verkopen de app-eigenaren door. Zo betaalt u dus indirect voor de app – vaak zonder dat u het in de gaten heeft.

Wat kunt u daaraan doen voor u zelf maar ook voor uw medewerkers? Want gebruikt iedereen wel de juiste applicaties? Dus de apps die níet uw gegevens verzamelen en delen. En hoe weet u welke applicaties wél betrouwbaar zijn?

 Als werkgever kunt u de aankoop van deze applicaties centraal verzorgen. Ook kunt u zakelijke en privé-applicaties gescheiden gebruiken, zodat Facebook en WhatsApp geen toegang krijgen tot uw zakelijke omgeving. 

Kans op een boete
Het mag duidelijk zijn: de beveiliging van uw gegevens en die van uw medewerkers is belangrijk. Al helemaal met oog op de nieuwe wet Meldplicht datalekken die per 1 januari 2016 van kracht wordt. Daarnaast wijzigt de Wet bescherming persoonsgegevens. Deze wet bepaalt dat de partij die verantwoordelijk is voor het verlies van persoonlijke gegevens, een boete kan krijgen die kan oplopen tot 810.000 euro.

Kortom, het is een groot risico om geen beveiligingsmaatregelen te nemen, zeker als werkgever. Het is daarom verstandig om eens goed naar uw mobiliteitsgebruik en eventuele beveiligingsmaatregelen te kijken. Dat doen we graag samen met u. We komen dan met een Helder advies. En dát consult nemen we graag voor onze rekening.

Lexxyn Groep

Lexxyn Groep is de totaal ICT-dienstverlener voor de juridische praktijk. Zes intensief samenwerkende partners bieden gezamenlijk alles wat de advocatuur, het notariaat en de deurwaarderij nodig hebben.