Met een zeer gespannen arbeidsmarkt, en op dit moment zo’n 447.764 openstaande vacatures, is de concurrentie op de arbeidsmarkt moordend. Daarom is het voor ICT Concept belangrijk dat iedereen die bij ons wil komen werken, snel een goed beeld heeft van hoe wij werken. Een meeloopdag is daar de perfecte manier voor. Kevin Linnebank, Inside Sales medewerker, en Eric van der Wal, Eerstelijns Support Engineer, zijn beiden dit jaar begonnen bij ICT Concept en zij zijn het er allebei over eens: in een selectieproces hoort ook een meeloopdag.

Hoe heb jij jouw meeloopdag bij ICT Concept ervaren?

Kevin: Na een goed verlopen sollicitatiegesprek was ik uitgenodigd om deel te nemen aan een meeloopdag. Tijdens de meeloopdag heb ik mijn collega’s van de afdeling Sales & Marketing ontmoet. Mijn leidinggevende Aart van Malenstein toonde aan mij welke taken ik zoal zou gaan uitvoeren, en ik kreeg zo een goede indruk van een werkdag als Inside Sales medewerker. Het was voor mij tevens een mooie gelegenheid om tijdens deze ochtend meer diepgaande vragen te stellen over deze functie.

Eric: Voorheen werkte ik als Service Monteur en ik wilde graag de IT-wereld in. Na een prettig gesprek met Roland Naber, Manager van de afdeling System & Support, ontving ik de uitnodiging voor een meeloopdag. Deze dag was voor mij een waardevolle ervaring. Ik bleek handelingen snel door te hebben, ondanks dat ik onervaren was en het werd al meteen duidelijk: ik moest gewoon aan de slag bij ICT Concept.

Is een meeloopdag aanbieden door iedere werkgever noodzakelijk?

Kevin: Het belang van een meeloopdag bij een potentiële werkgever is mijns inziens wel heel groot. Zo’n dag geeft sollicitanten namelijk veel meer inzicht in de bedrijfscultuur, in de werkzaamheden die je gaat uitvoeren en wie je toekomstige collega’s zullen zijn. Je krijgt een veel completer beeld over je toekomstige werkplek, dan tijdens één of twee sollicitatiegesprekken.

Eric: Ik denk dat er van zo’n dag redelijk veel afhangt en dat de keuze sneller gemaakt kan worden om ergens aan de slag te gaan of niet. De behoefte is er bij mij altijd al geweest om deel te kunnen nemen aan een meeloopdag, waar dan ook. In de basis houden de werkzaamheden op de meeste plekken wel hetzelfde in, maar bij het kiezen van een baan, komt het toch ook aan op een stukje onderbuikgevoel. Dan is zo’n meeloopmoment bijzonder helpend in het maken van je beslissing.

Hoe belangrijk was voor jou de meeloopdag in je beslissing om uiteindelijk voor ICT Concept te kiezen?

Kevin: Alhoewel ik destijds meerdere gesprekken met diverse werkgevers heb gevoerd, was ICT Concept wel uniek met de mogelijkheid van een meeloopdag. ICT Concept had al een goede indruk op mij achtergelaten tijdens de kennismakingsgesprekken, en ik was definitief om, na de meeloopdag.

Eric: Ik waagde de sprong om in de IT-wereld te stappen. Als Service Monteur had ik het prima naar mijn zin en het betaalde goed. Toch wilde ik mijn passie achtervolgen en weer onderaan de ladder beginnen als onervaren IT-techneut. Alhoewel ik meerdere gesprekken had lopen bij diverse werkgevers, was ICT Concept uniek in het aanbieden van een meeloopdag. Dankzij die meeloopdag kreeg ik een beter beeld en dat trok mij uiteindelijk over de streep.

Welke tips geef jij mee aan kandidaten die een meeloopdag volgen bij ICT Concept?

Kevin: Ik zie het zo: in de basis zijn de functieomschrijvingen inhoudelijk vaak niet zo verschillend van aard. Twee bedrijven in dezelfde sector kunnen echter wel compleet verschillen van elkaar. Het is daarom van groot belang dat na zo’n meeloopdag die verschillen duidelijk voor je zijn. Ga onbevooroordeeld de gesprekken aan. Als de mogelijkheid zich aandient, ga dan niet alleen in gesprek met jouw directe collega’s, maar ook met collega’s van andere afdelingen. Ervaar de bedrijfscultuur en wandel door het pand. Stel jezelf daarna de vraag: zou ik mij hier thuis kunnen voelen?

Eric: Als belangrijkste tip zou ik willen meegeven dat je op zo’n dag bij jezelf blijft. Ga je niet anders voordoen dan wie je bent. Alleen zo kunnen beide partijen tijdens het beslissingstraject een realistisch keuze maken voor elkaar, of juist niet. Je zit elkaar anders later alleen maar in de weg. Breng je eigen interesses en doelen goed in kaart voordat je gaat solliciteren en grijp de kans tijdens zo’n meeloopdag om zoveel mogelijk vragen te stellen. De mensen en taken zijn uiteraard belangrijk, maar vraag ook zeker naar de doorgroeimogelijkheden. Vraag ook naar de ambities van de organisatie. Dat vind ik persoonlijk wel belangrijk om te weten.

Bekijk onze nieuwste vacatures op werkenbij.ict-concept.nl en solliciteer direct voor jouw nieuwe baan! Voor al je vragen over een bepaalde functie kun je terecht bij Vicky Lemmens, P&O Adviseur via 088-002 84 00 of mail naar vacatures@ict-concept.nl.

ICT Concept

ICT Concept helpt klanten bouwen aan hun succes door het ontwikkelen en leveren van efficiënte en effectieve ICT-oplossingen.