Dimmen Wesdijk - Managing Director Helder Telecom & ICT: De volgende generatie draadloze technologie staat klaar om in Nederland uitgerold te worden. De providers testen in verschillende regio’s van het land met deze nieuwe technologieën waarmee het mobiele internet in Nederland nog sneller en beter gaat worden. Maar hoe snel moet mobiel internet zijn? Wat gaat er behalve snelheid nog meer schuil achter deze nieuwe netwerktechnologie?

Snel, sneller, snelst
Het draadloze internet is in de afgelopen jaren exponentieel sneller geworden. Bijna in elke uithoek van Nederland is nu draadloos internet op breedband snelheid beschikbaar. Die snelheid was zeker bij de stap van 3G naar 4G echt een ding. Maar het is inmiddels ook een kat en muis spel geworden. Want de stap naar 5G betekent qua snelheid een grote stap voorwaarts, maar de diensten die vandaag beschikbaar zijn hoeven hier nog niet perse een noodzaak voor te hebben. Hoeveel sneller kan een e-mail van een paar KB of MB binnenkomen? Een Netflix serie in HD start op 4G in enkele seconden.

Nee, de snelheid is niet belangrijk voor wat we vandaag kunnen, het is belangrijk voor wat morgen mogelijk wordt. Netflix series kijkt u nu op HD, maar op uw volgende telefoon of laptop wellicht op Ultra HD. Omdat de media en diensten die we via het internet gebruiken groter worden, vragen ze ook meer bandbreedte. Denk bijvoorbeeld ook aan videobellen wat in veel betere beeld- en geluidskwaliteit kan.

Ook de afhankelijkheid en betrouwbaarheid van het netwerk gaan een steeds grotere rol spelen. De bestaande netwerken zijn niet toegerust op het grote aantal apparaten dat de komende jaren aangesloten gaat worden. 5G zorgt straks dat bandbreedte geen beperkende factor is voor innovatie. Daarom wordt het ook wel een belangrijk onderdeel van de vierde industriële revolutie genoemd.

Internet of Things
5G is de katalysator voor het Internet of Things. Het is dus niet alleen belangrijk voor uw persoonlijke gebruik, maar ook voor heel veel apparaten en diensten die nu ingezet kunnen gaan worden. U heeft ongetwijfeld al gelezen of gehoord van de “smart city” of “smart devices”. Alles met een IP adres dat aan het internet hangt heet tegenwoordig smart.

Wat vandaag de dag gebeurt is dat in de buitenruimte ook alles smart aan het worden is. Lantaarnpalen, verkeerslichten, vuilnisbakken, elektrische laadpalen, je verzint het niet of het heeft een internetverbinding. Bijvoorbeeld om onderhoud op afstand uit te kunnen voeren, of om sensor of status info uit te lezen. De hoeveelheid data is in volume zoveel (sensordata is vaak klein in bestandsgrootte, maar komt met veel tegelijk), daar zijn de oude netwerken niet op berekend. Ieder verkeerslicht in een stad heeft straks verbinding met het netwerk. Iedere lantaarnpaal communiceert via 5G.

De 5G technieken zijn over het algemeen ook zuiniger, wat betekent dat apparaten zonder vaste stroomtoevoer (denk aan drones, of sensoren in een bos) veel langer data kunnen blijven verzenden. Dat zijn honderden, duizenden apparaten per stad die iedere seconde data uitspugen. 5G is er op gemaakt die grote hoeveelheid apparaten stabiel te verbinden. Men verwacht dat hele industrieën anders gaan werken omdat we data sneller, makkelijker en van meer plekken kunnen gaan verzamelen.

Wanneer is de toekomst er?
De eerste telefoons met ondersteuning voor 5G liggen al in de winkel, maar in Nederland zijn er nog geen netwerken beschikbaar. In 2020 verwacht bijvoorbeeld T-mobile zijn 5G netwerk operationeel te hebben in de eerste delen van Nederland. Daarna is het slechts een kwestie van tijd voordat er een landelijk netwerk is en de meeste courante toestellen deze techniek ondersteunen. Tot die tijd, is het nog even wachten op de toekomst.