Persoonlijk vind ik het maken van een rondje om de zon een wat arbitraire manier om je plannen op te baseren. Voor sectoren die afhankelijk zijn van seizoensinvloeden begrijp ik het, maar dienstverleners in een 24x7 kenniseconomie kunnen denk ik beter vooruit denken in perioden van 3 kwartalen voor het maken van hun plannen. Maar dat gezegd hebbende, waardeer ik ook het afsluiten van een jaar en het gevoel van het starten van iets nieuws wel weer, en dus kan ook ik het niet laten om een blik in de toekomst te werpen met wat voorspellingen voor het nieuwe jaar. Daarom in dit artikel, mijn 5 voorspellingen voor ICT in de juridische praktijk in 2024.

AI toegankelijk voor iedereen

In 2023 is de deur naar AI op een kier gezet door de publieke toegang tot diensten als ChatGPT. Ik denk dat bijna elke nieuwsgierig aangelegde jurist al wel eens heeft geprobeerd een prompt af te vuren op een AI-tool, maar nu Microsoft in het laatste kwartaal van 2023 CoPilot (de op het taalmodel van ChatGPT gebaseerde AI product van Microsoft) heeft opengesteld voor het grote publiek verwacht ik dat in 2024 werkelijk iedereen met AI aan de slag kan gaan.

Met CoPilot zijn de AI-tools geïntegreerd in je Microsoft 365 producten zoals Excel, Word, Teams en Outlook. Dat betekent dat je bijvoorbeeld in Excel een dataset met menselijk geformuleerde vragen kunt laten analyseren, of in PowerPoint gelikte slides kunt laten designen, of in Word inspiratie kunt vragen om je writersblock te doorbreken. Alles zonder je bekende werkomgeving of applicatie te verlaten. AI is dus toegankelijk geworden voor iedereen. Of men het ook werkelijk gaat toepassen laat ik in het midden, maar ik zie absoluut de toegevoegde waarde.

Nog meer aandacht voor cybersecurity

Het begint te voelen als een vastgelopen LP, maar ja, ook in 2024 moet u bezig blijven met cybersecurity. Niet alleen omdat het dreigingslandschap continu veranderd, maar ook omdat er wetgeving aankomt die dit gaat afdwingen in bepaalde sectoren (NIS 2) en omdat door de eerder beschreven adoptie van AI ook de cybercriminelen sterkere wapens in handen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een voorheen relatief eenvoudige phisher, die met ChatGPT opeens briljante phishingmails kan schrijven.

Ook zagen we in 2023 de eerste deepfake CEO-fraude, waarbij de gelijkenis van de CEO van Bunq in een video werd misbruikt om te proberen frauduleus te handelen. Daar komt bij dat ook steeds meer verzekeraars hun polissen en tarieven koppelen aan welk type securitymaatregelen u treft. Ga dus aan de slag met bewustwording binnen uw kantoor als u dat nog niet doet, ga in gesprek met uw IT-partner wat er nog veiliger en beter kan en zie security niet langer als sluitpost op de begroting.

Digitalisering in het notariaat en de advocatuur

In 2024 is het dan eindelijk zo ver, notarissen kunnen dan digitaal een BV oprichten. Ook zien we daarnaast dat andere digitaliseringsthema’s zoals het online identificeren en ondertekenen van andere stukken, zowel in het notariaat als in de advocatuur in een stroomversnelling raken.

Ook is de Rechtspraak nog steeds druk doende met Project DT, waarin digitaal procederen voor steeds meer rechtsgebieden beschikbaar wordt. Nu nog via webportalen van de Rechtspraak, maar (en misschien is de wens de vader van de gedachten) 2024 zou zomaar eens het jaar kunnen worden van de zogenaamde systeemkoppeling. Dan wordt het mogelijk om rechtstreeks vanuit uw softwarepakket uw processtukken in te dienen. De uiteindelijke planning is natuurlijk aan IVO Rechtspraak.

Er zitten natuurlijk nog veel meer dingen in het vat voor 2024, te veel om allemaal nu over te schrijven. Zo worden naar verwachting in 2024 de 3,5Ghz banden voor echt snel 5G internet geveild wat onderweg werken nog makkelijker maakt en is het afwachten welke nieuwe digitaliseringsambities een nieuwe regering zal hebben. Al met al dus genoeg om naar uit te kijken, terwijl we onderweg zijn op weer een rondje om de zon.


trends voor 2024 in Legal&tech

Tom Jansen

Tom Jansen

Marketing Manager Lexxyn Groep

Als Marketing Manager is Tom verantwoordelijk voor alle marketing en communicatie van Lexxyn Groep. Met een technische en communicatie achtergrond schrijft hij met name over de technologische en bedrijfskundige ontwikkelingen die interessant zijn voor de juridische sector.