ICT voor de Juridische Praktijk

Blog


9/4/2014

Paasblog: Eureka! De kip was eerst…

Juul Leijnse - Sales Director BigHand: Al eeuwen breekt men het hoofd erover: wat was er eerder, de kip of het ei? Dat raadsel is opgelost. Per ongeluk nog wel. Onderzoekers stuitten op het antwoord toen ze onderzoek deden naar hoe de schaal van een kippenei eigenlijk ontstaat.

Wat bleek: voor de vorming van een eierschaal is een bepaalde proteïne onmisbaar. En die proteïne, ovocledidin-17 heet-ie trouwens, komt alleen voor in de eierstokken van een kip. Om een lang verhaal kort te maken: geen ei zonder kip, dus de kip was eerst. Maar toch ook geen kip zonder ei, zou je zeggen? Ook daar dachten de Britse geleerden over na. Naast heel veel andere mogelijkheden, bestonden er al langer theorieën dat de voorlopers van de kippen zijn geëvolueerd tot dieren die harde eieren konden leggen. Die mogelijkheid blijft gewoon overeind, terwijl er een streep kan door de mogelijkheid dat de eerste kip uit een ei is gekropen. Het vraagstuk waar kleuterklassen, oude Grieken en filosofen al eeuwen hun hoofd over braken, is opgelost. Eindelijk.

En met dit vraagstuk opgelost dragen we graag een nieuwe voor: wat is sneller, typen of praten?

Snel dacht ik het antwoord te kunnen halen uit een Whitepaper van Nuance. Hieronder wordt duidelijk gesteld dat men 3 x sneller spreekt dan men typt. De meeste mensen typen hooguit 40 woorden per minuut, maar spreken er ruim 120. BINGO, zou je zeggen! Maar dit leek me te eenvoudig. En wat blijkt? Het antwoord van Nuance is wel erg generaliserend. Zo ondervond ik dat de Nederlander 253 lettergrepen per minuut spreekt, waar de Vlaming er maar liefst 50 minder spreekt. Nog niet te spreken over het tempo van de Vlaamse Limburgers…

En dan is er nog het verschil tussen het traditionele toetsenbord en de mobiele toestellen als iPhone en iPad. De afgelopen dagen heb ik mezelf en collega’s gadegeslagen. We kunnen wel stellen dat typen op zo’n klein scherm, zonder het tien-vingerige systeem, minder snel is en kwalitatief minder goede stukken oplevert. Overigens bestaan hier volgens mijn jonge collega’s, hoe kan het ook anders, wel Apps voor. En ook geslacht en leeftijd hebben invloed op het tempo van spreken en typen en wat te denken van de digitale evolutie? Mijn conclusie is: typen is gewoonweg niet meer te vergelijken met praten. Het is een compleet verschillende werkwijze aan het worden. Maar dat je met het gebruik van je stem meer en efficiënter werk kunt verzetten daar zijn wij het mee eens.

Praktijkbewijs in overvloede!

Neem contact met ons op

Lexxyn Groep
Paterserf 3
4904 AA Oosterhout

088 002 84 00
info@lexxyn.nl

Contact

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter LinkedIn Facebook

Wat zijn de plannen op het gebied van digitalisering van de Nederlandse Advocatuur? U leest het in onze Benchmark.

Download gratis