ICT voor de Juridische Praktijk

Nieuws & Evenementen


31/3/2022

ICT nieuws voor de Juridische Praktijk - Q1 2022

Artificial Intelligence als uitdager van de jurist

Artificial Intelligence (AI) is de grote belofte van de 21e eeuw. Het is echter ook een voorland waar door veel juristen argwanend naar wordt gekeken. Krijgen we dan straks robotrechters? Gaat een robot mijn akte passeren? Zo'n vaart zal het niet lopen, maar ik denk wel dat we moeten stoppen met AI als een bedreiging te zien, en het juist als een uitdager om zelf nog creatiever te worden moeten bekijken.

Deze gedachte kwam bij me op toen ik dit onderzoek las over hoe AI menselijke beslissingen kan verbeteren. 4 onderzoekers volgden een groep professionele spelers van het bordspel Go. Google heeft als experiment een AI ontwikkeld genaamd AlphaGo die dit zeer complexe spel heeft leren spelen, en in 2017 de toenmalige menselijke wereldkampioen versloeg. Werd het spel Go toen bedreigd door de computer? In tegendeel, de spelers zagen het juist als een uitdaging om nog beter te worden.

Vooruitspoelen naar 2021. Uit het onderzoek bleek dat de spelers door te spelen tegen AlphaGo uiteindelijk slimmere zetten gingen doen: net als de AI leerden ze van het spel van hun tegenstander. Nu dacht ik eerst, dat is niet zo gek toch? Ieder mens leert door te doen, dus leren van van je tegenstander is niet bijzonder. Tot ik me besefte dat Go niet alleen ging om strategie, maar ook om creativiteit. En dat is aan AI een stuk minder goed te leren omdat het fantasie vraagt in plaats van statistieken.

Dus wat betekent AI voor u als jurist? Als ik zelf kijk naar tools zoals NDAlynn denk ik dat het werk dat hiermee gedaan wordt niet als een bedreiging, maar juist als een kans om te leren creatiever te worden, moet worden gezien. U krijgt feedback op stukken van uzelf en die van anderen en kunt daar weer van leren. En dan hebben we het nog niet eens over de tijdsbesparing die AI kan opleveren. Zo ontwikkelt één van onze partners, Epona Legal, een Machine Learning oplossing om bijvoorbeeld e-mails automatisch te classificeren zodat ze beter doorzoekbaar worden. Dus door AI als uitdager te zien in plaats van als bedreiger of vervanger, worden u en uw collega's uiteindelijk alleen maar creatiever. En u gaat als het goed is uiteindelijk ook nog eens tijd besparen.

Tom Jansen
Marketing Manager - Lexxyn Groep

In deze nieuwsbrief komen o.a. de volgende zaken aan de orde:

  • Legal IT Talks - Printen, scannen, documentstromen: de toekomst van de printer, donderdag 7 april;
  • Vergelijk uw digitale routekaart met die van uw confrères;
  • Zes top tips voor Teams voor de juridische praktijk;
  • Waarschuwing: Wees extra alert op phishing en andere digitale dreigingen;
  • Referentie interview: Barbara van Kuilenburg BMO Advocaten;
  • Slimmer werken: 5 Minutes Online Training;
  • Genomineerden Dutch Independent Legal Award 2022;
  • Lexxyn Groep blogs: blik op de toekomst.

De gehele nieuwsbrief kunt u hier nalezen >>

De Lexxyn Groep is een groep samenwerkende bedrijven die ICT-diensten leveren binnen de juridische sector.
http://www.lexxyn.nl

Neem contact met ons op

Lexxyn Groep
Paterserf 3
4904 AA Oosterhout

088 002 84 00
info@lexxyn.nl

Contact

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter LinkedIn Facebook

Wat zijn de plannen op het gebied van digitalisering van de Nederlandse Advocatuur? U leest het in onze Benchmark.

Download gratis