ICT voor de Juridische Praktijk

Nieuws & Evenementen


29/6/2017

Digitaal procederen; heeft u uw keuze al gemaakt?

Verplicht digitaal procederen is per 12 juni 2017 van start gegaan. Voor de een ver van zijn of haar bed en voor de ander akelig dichtbij. En u? Heeft digitaal procederen onder KEI een prominent plaatsje op uw agenda verovert of slaat u het gehele onderwerp in de wind? Voor iedereen die nog kampt met vragen omtrent welke routes er zijn bij KEI is dit artikel. Waar moet u aan denken, wie zijn de spelers en welke stappen kunt u nemen. Zo kunt u vol overtuiging aan de slag met KEI.

Digitaal procederen onder KEI – het landschap (bekijk pdf)

Infographic Aansluitpunt KEI

De dossiers en stukken ten behoeve van het digitaal procederen zullen veelal uit uw praktijk management systeem of document management systeem komen. Dit was al zo, in de nieuwe situatie gaat u ze echter digitaal aanleveren. Dat brengt enkele keuzes met zich mee. Zo kunt u voor het indienen gebruik maken het door de Rechtspraak opgeleverde webportaal: 'Mijn Rechtspraak' alsook een van de diverse aansluitpunten.

Mogelijke aansluitpunten:
Maakt u gebruik van CClaw, FORTUNA of NEXTmatters dan bieden Clip Consultants en Trivium Software dadelijk beiden een eigen aansluitpunt naar de Rechtspraak. In samenspraak met ICT Concept, eveneens Lexxyn Groep Partner, is deze koppeling de afgelopen maanden gerealiseerd en blijvend in ontwikkeling.

Naast deze koppeling zijn er ook diverse andere aanbieders van praktijkmanagement systemen die hun eigen koppeling aanbieden. Hier kunt u alleen gebruik van maken als u ook een overstap naar het betreffende softwarepakket maakt.

Tot slot zijn er nog diverse aanbieders van universele aansluitpunten. Hieronder Silex, een consortium van advocatenkantoren, die software leverancier Topicus hebben geselecteerd om de koppeling te bouwen in samenspraak met Epona Legal voor de koppeling met de eigen DMS systemen. Het product wat vanuit deze partijen op de markt is gebracht is genaamd Instrumenti. Daarnaast is ook Armarium aanbieder van een universeel koppelpunt en is Aneto actief in het faciliteren van softwareleveranciers met het product genaamd: in eerste aanleg.

Welke stappen nu te nemen?
Het doel van bovenstaande grafische weergave is om u een overzichtelijk beeld te schetsen van het huidige landschap. Natuurlijk blijft dit in ontwikkeling. Het is nu aan u om uw persoonlijke keuze te maken. Welke stappen kunt u hiervoor doorlopen?

1: Lees u in. Wat houdt KEI nu in en wat speelt er?
Verdiep u in de materie, mogelijkheden en consequenties. U kunt hiervoor terecht op diverse themadossiers of webpagina’s zoals:

De basis van alle informatie vindt u natuurlijk altijd bij de Rechtspraak zelf: https://www.rechtspraak.nl/Voor-advocaten-en-juristen/modernisering-rechtspraak/Paginas/default.aspx

2: Laat u bijpraten
Uw ICT-adviseur en/of softwareleveranciers kunnen u vrijblijvend bijpraten over de mogelijkheden binnen de systemen die u in gebruik heeft. Wenst u een brede kijk op het KEI-spectrum en de mogelijkheden, neemt u dan contact op met de leden van het Lexxyn Groep Accountteam. Zij zijn compleet up to date, kennen de spelers, hebben ervaringen met de oplossingen en willen u graag wegwijs maken.

3: Weet welke keuze voor u het beste is: aansluitpunt of webportaal
Uiteindelijk is het van belang om binnen afzienbare tijd de juiste keuze te maken tussen werken met het webportaal of het aansluitpunt. Natuurlijk kunt u beiden ook naast elkaar gebruiken, maar het vergt zeker enige voorbereiding als u kiest voor het aansluitpunt.

Wat de beste keuze is? Dit ligt er uiteindelijk geheel aan of u procedeert, de intensiviteit hiervan, uw gewenste werkwijze hierbij en uw ICT-omgeving. Door u in te lezen en te praten met relevante partijen, zoals bovenstaande leveranciers en collega kantoren, krijgt u een goed beeld van de mogelijkheden voor uw persoonlijke situatie.

Zorg dat uw kantoor er klaar voor is
Het blijft niet alleen bij een keuze maken. Waar u ook voor kiest, uw gehele kantoor dient met een glimlach de nieuwe digitale werkwijze te accepteren. Maak KEI bespreekbaar, zorg indien nodig voor scholing of training en zie KEI vooral als een geweldige kans uw werkwijze professioneler te stroomlijnen, met als doel: sneller en prettiger werken. En dan ook nog eens digitaal.

Neem contact met ons op

Lexxyn Groep
Paterserf 3
4904 AA Oosterhout

088 002 84 00
info@lexxyn.nl

Contact

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter LinkedIn Facebook