ICT voor de Juridische Praktijk

Blog


4/4/2014

Hoe antiek is dicteren?

Juul Leijnse - Sales Director BigHand: Dicteren, een werkwijze die door velen, binnen en buiten de juridische markt, wordt geprezen. Maar het kent ook een ander beeld, namelijk die van een traditionele werkwijze. Door mijn hoofd maalde deze week de vraag ‘hoe terecht is dat’?


Als er iemand is die alle tegenargumenten over dicteren gehoord heeft, ben ik het wel. Al meer dan 10 jaar kom ik bij kantoren over de vloer, van drie hoog achter tot de grote jongens. Zo verschillend als deze kantoren kunnen zijn, zo uniform zijn ze op het gebied van één vraagstelling; is dicteren niet een beetje passé?

En begrijpelijk, het advocatenkantoor van de toekomst huisvest flitsende advocaten met smartphones en tablets in hun aktetas, druk typend op hun hippe laptops, zittend aan flexplekken. Old-school advocaten die achter een notenhouten bureau ellenlange teksten dicteren aan stoffige secretaresses, passen hier niet bij. Eens. Maar dan komen we na deze situatieschets wel weer terug bij de vraag; is dit wel terecht?

Wordt het gebruik van de stem om dingen gedaan te krijgen, juist niet steeds belangrijker ? Ga je gang, sla de (digitale) krant open en de berichten over spraakoplossingen vliegen je om de oren. Beetje bij beetje begeven wij ons steeds meer in een ‘voice’-gedreven wereld, waarbij het toetsenbord ondergeschikt lijkt te worden aan de stem. Denk aan Siri, Google Glass, Google VoiceSearch, de voice-optie in What’s app, Dragon van Nuance en alle spraakgedreven apps die beschikbaar zijn. We doen steeds meer met onze stem om werk te verzetten. Waarom dan niet juist de app-generatie toegang geven tot de voor de advocatuur gemaakte voice-apps zoals dicteren en spraakherkenning? Heel 2013 hoor, onderweg, 24*7, je stem inzetten om meer werk gedaan te krijgen. Ik pleit voor!

Kortom, hoe antiek is dicteren als werken met de stem toekomst is? Die advocaten van ‘toen’ zijn zo gek nog niet. Eigenlijk is de toekomst een grote buiging naar de ‘antieke kunst van het dicteren’, een staande ovatie van heren Google, Apple en Microsoft voor de advocatuur. Dus als je het mij vraagt is dicteren ‘where it all started’ en is de advocatuur hiermee nog lang niet klaar!

Neem contact met ons op

Lexxyn Groep
Paterserf 3
4904 AA Oosterhout

088 002 84 00
info@lexxyn.nl

Contact

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter LinkedIn Facebook

Wat zijn de plannen op het gebied van digitalisering van de Nederlandse Advocatuur? U leest het in onze Benchmark.

Download gratis