ICT voor de Juridische Praktijk

Blog


14/5/2014

Financieel management voor notariële bedrijven; boekhouder wordt controller

Ben van Hengstum - Directeur Devoon: Een boute stelling: “boekhouder wordt controller”. En hoe heeft deze stelling betrekking op het notariaat? Sterker nog, hééft deze stelling betrekking op het notariaat? Wel degelijk! Over financieel management voor notariële bedrijven.

Een actuele boekhouding blijft noodzakelijk, dat is glashelder. Een balans en resultatenrekening alleen bieden echter onvoldoende informatie voor het runnen van een notariële onderneming. Dat is ook de inhoud van de stelling boekhouder wordt controller: hoewel hij of zij nog steeds de taak van boekhouder blijft vervullen, wordt de noodzaak voor een financieel gestuurde instelling – als een controller – steeds groter. Dat vergt veel van de boekhouder cq controller, maar ook van de tools. Vaak is de financiële administratie een losstaand systeem. Terwijl sturende analyses juist zinvol worden als informatie uit de financiële administratie gecombineerd wordt met informatie uit de zaakadministratie. Juist dán kunnen cijfers, overzichten en losse data omgezet worden in bruikbare managementinformatie. Zonder het juiste gereedschap wordt het produceren van dergelijke analyses een bijzonder tijdrovende en welhaast onmogelijke taak. De boekhouder heeft dan na een training wel de kennis en ambitie de functie van controller in te vullen, maar moet uiteraard ook beschikken over de juiste hulpmiddelen. Devoon biedt deze hulpmiddelen.

Tijdregistratie essentieel voor financieel management
Een consequente tijdregistratie vormt de basis voor effectief financieel management. Het correct registreren van de gewerkte tijd geeft de controller de cruciale informatie waarmee bedrijfsanalyses compleet worden. Het zorgt ervoor dat aspecten als de rentabiliteit van afzonderlijke zaken inzichtelijk worden gemaakt. Van weinigzeggende cijfers naar sturende managementinformatie. Op basis van deze informatie kan vervolgens de organisatie meer marktgericht gestuurd worden. Eenvoud is hierbij de sleutel tot succes. De noodzaak voor tijdregistratie is duidelijk, maar in de dagelijkse praktijk moet het wel werken.

Alle informatie verzamelt in overzichtelijke rapportages
Met assyst van Devoon en AFAS Profit beschikt u al over de perfecte combinatie voor het vastleggen van notariële informatie en de efficiënte ondersteuning van het werkproces. Ook gewerkte uren kunnen op een gebruikersvriendelijke wijze tijdens of na de behandeling van zaken worden geregistreerd. Maar Devoon gaat een stap verder. Al enige tijd geleden signaleerde Devoon de noodzaak van het analyseren en sturen van het bedrijfsproces. Vooruitlopend op de ontwikkelingen in de markt is onze notariële applicatie standaard voorzien van de assystController. Het gereedschap voor de moderne boekhouder of controller.

Of u nu aan het roer staat van een kleiner notarieel bedrijf of een onderneming met meerdere notarissen en vestigingen, de resultaten kunnen snel en eenvoudig worden geprojecteerd op het werkproces. Hiermee wordt ondernemen voor de professionele notaris een stuk eenvoudiger en komt er weer ruimte voor het vak zoals het bedoeld is.

Neem contact met ons op

Lexxyn Groep
Paterserf 3
4904 AA Oosterhout

088 002 84 00
info@lexxyn.nl

Contact

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter LinkedIn Facebook