ICT voor de Juridische Praktijk

Blog


7/3/2018

Wie neemt bij u de regie in ICT?

Frank Sijpkes - Senior Accountmanager ICT Concept: Op het moment dat u een ICT partij inschakelt voor uw automatisering verwacht u maximale ontzorging – dat is logisch, toch? In de praktijk blijkt echter dat de ICT inrichting bij veel kantoren versnipperd is: sommige applicaties draaien in een cloudomgeving, andere weer op een eigen server. Vaak is het beheer van de ICT zaken verdeeld over diverse partijen en worden andere ICT zaken zelf geregeld. Gevolg: systemen communiceren niet met elkaar, synchronisaties onderling lopen uit de pas en geen van de deelleveranciers neemt verantwoordelijkheid voor het geheel. De regie van dit alles wordt een dagtaak op uw bordje, zorgt voor frustraties en kost ontzettend veel tijd.

Voordelen van spreiding in ICT
Er zijn natuurlijk legitieme en goede redenen om te kiezen voor verschillende leveranciers en oplossingen. Onder andere het streven naar ‘best of breed’, de beste oplossing voor ieder onderdeel van de ICT inrichting. Een tweede argument is het voorkomen van ‘vendor lock-in’ ofwel het bewust spreiden, zodat u niet afhankelijk bent van één ICT partij. Meerdere leveranciers draagt bij tot meer flexibiliteit, de beste oplossing op ieder deelgebied, onafhankelijkheid qua leveranciers en het reduceren van kwetsbaarheden. Denk bijvoorbeeld aan kwetsbaarheid bij cybercrime: als één onderdeel gehacked wordt, functioneren de andere onderdelen nog wel en draait dat nog steeds door.

Nadelen van spreiding in ICT
Nadelen zijn er ook. Denk aan de noodzakelijke koppelingen, integraties en afstemming tussen alle diverse systemen. Meestal zorgt iedere leverancier alleen voor zijn of haar eigen stukje. Natuurlijk stemt u dit vooraf af met alle betrokkenen, maar in de praktijk gaat het hier vaak fout. Door de spreiding van ICT kan het geheel dan juist kwetsbaarder worden. Een praktijkvoorbeeld: stel dat er een softwareupdate wordt uitgevoerd voor één van de onderdelen. Communiceert alles dan nog naar behoren met elkaar? Wie is verantwoordelijk voor het functioneren van het geheel? En op het moment dat het geheel niet functioneert, wie gaat het dan voor u oplossen? Meerdere leveranciers voor uw ICT inrichting leidt tot versnippering van verantwoordelijkheid en indirect tot hogere (veelal verborgen) kosten.

Wie houdt het overzicht?
Als ICT adviseur spreek ik regelmatig met kantoren over bovenstaande tweestrijd. Iedere ICT partij ‘pitched’ zijn eigen oplossing als de beste, veel oplossingen zijn verkrijgbaar als SaaS-oplossing en op het gebied van cloud lijkt heel veel mogelijk voor ogenschijnlijk lage investeringen. Maar kiezen voor een spreiding in ICT met, als voorbeeld, hybride cloudoplossingen als fundament is helaas niet voldoende. Wat met name ontbreekt is een regisseur, of zo je wilt “een ICT dirigent” die alles met elkaar verbindt en het overzicht houdt.

ICT waar muziek in zit
ICT Concept helpt klanten met effectieve en efficiënte ICT-oplossingen en het leveren van een betrouwbaar en veilig fundament. In sommige gevallen betekent dat ook het vervullen van de regiefunctie bij ICT-trajecten waarbij meerdere partijen betrokken zijn. Zodat u ontzorgt wordt met een ICT-oplossing waar muziek in zit!

Als Senior Accountmanager bij ICT Concept en Lexxyn Groep adviseert Frank dagelijks juridische professionals als het gaat om betrouwbare en veilige ICT-oplossingen. Met meer dan 20 jaar ervaring in de ICT-sector schrijft hij met name over de technologische ontwikkelingen welke bijdragen aan het succes van deze juridische professionals.

Neem contact met ons op

Lexxyn Groep
Paterserf 3
4904 AA Oosterhout

088 002 84 00
info@lexxyn.nl

Contact

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter LinkedIn Facebook