ICT voor de Juridische Praktijk

Blog


29/4/2018

Veilig werken begint bij uzelf

Lexxyn Groep

Claudia Heemskerk - Operationeel Manager Lexxyn Groep: Veiligheid van de werkomgeving is een veelgehoord thema. Op congressen, in sales gesprekken, blogs. U bent gewaarschuwd. We gaan het op de man spelen. Want in welke mate neemt u veilig werken serieus? Bijvoorbeeld het binnen halen van een virus. Dat wordt vaak veroorzaakt door de gebruiker zelf. En dat kan net zo makkelijk u overkomen. Hoe bewust bent u zich van de risico’s die ú en uw vertrouwde werkwijze met zich meebrengen en wat doet u eraan?

Fabel: het overkomt ons niet
Er wordt weer eens een advocatenkantoor gehackt. Of een notariskantoor slachtoffer van phishing. E-mailadressen liggen op straat en persoonlijke gegevens worden gestolen. Gevolg? Er wordt binnen het juridische domein wat gegniffeld over deze nieuwsberichten. Voor de gemiddelde juridische expert is dit natúúrlijk ver van zijn veilige bed. De overheersende overtuiging is dat “het ons toch niet overkomt”. Want? Omdat de juridische sector helemaal niet met gevoelige data werkt? Kom nou! Dit soort zaken kunnen ook net zo goed uw praktijk overkomen. Gooi de naïviteit overboord en maak plaats voor een professionele houding en een gezond IT budget.

Fabel: IT is bijzaak
IT wordt er vaak even bij gedaan. Misschien door een slimme collega met affiniteit met ICT. En met, inderdaad, ook een volle agenda. De cliënt is koning en gaat altijd voor op de op stapel liggende ICT activiteiten.

En uw IT-infrastructuur belt, mailt of appt niet vlak voordat het uitvalt.

Al rammelt de server nog niet uit zichzelf de vuilcontainer in, uw fundament heeft uw aandacht nodig. Ook als u of uw collega’s het druk hebben. Zie IT daarom niet als hobby, maar als een verplichting. Geen tijd? Besteed het dan vooral uit. De uren die verloren gaan met het oplossen van problemen zijn echt vele malen zuurder. En duurder.

Fabel: als ik een beetje oplet, is mijn ICT veilig genoeg
Het zijn de e-mailadressen die op straat liggen, de servers die ‘datalekken’ en de virussen die binnendringen. Foei, die hardware en software ook! Helaas, de schuld ligt vaak bij een niet oplettende gebruiker. Een verkeerde link aangeklikt in een e-mail of uw wachtwoord al een tijdje niet gewijzigd: het is zo gebeurd. Gewetensvraag: wat doet u zelf aan het creëren van een veilige werkomgeving voor u en uw cliënt?

Hiermee is de brug naar AVG niet zo vergezocht meer. En mocht u het de afgelopen maanden hebben moeten doen zonder internet en nieuws: 25 mei 2018 is al bijna! De AVG kent strenge richtlijnen waar u als juridisch professional aan moet voldoen. En het gaat uiteindelijk gebeuren digitaal procederen is nog altijd van belang – lees hierover ook ons artikel over de laatste ontwikkelingen. Deze onderwerpen zijn niet langer ver van uw bed.

Nog een fabel: de jonge juristen regelen het wel
Een mooi en vaak gehoord tegenargument om ICT niet op de prioriteitenlijst te plaatsen: ‘We hebben genoeg jonge professionals aan het werk die zijn opgegroeid met de computer. Die regelen het wel.’

We helpen u uit de droom: dat je jong bent betekent niet dat je automatisch bent opgeleid als systeembeheerder.

Er komt meer bij kijken dan een iPhone synchroniseren met de desktop.

Er wordt van jonge juristen verwacht dat zij wel weten wat er wel of niet gedaan moet worden, maar hoe reëel is dat?

Klaar voor een veilige start
Heeft deze blog u een beetje wakker geschud? Dan nu aan de slag! Een veiligere wereld begint uiteindelijk heel simpel; met de eerste stap. Meer info nodig? Laat ons u inspireren en bij de tijd houden. Kijk daarvoor alvast op de Lexxyn Groep website en lees de blogs of bekijk de themadossiers via PLEIT. Niet uitputtend, maar een praktisch overzicht van de belangrijkste zaken. Aan de slag met uw IT infrastructuur? Lexxyn Groep is een overkoepelende groep waarin specialistische kennis over ICT voor juristen synergetisch samenkomt. Een belletje… is zo gedaan. Een veilige werkomgeving begint bij uzelf!

Neem contact met ons op

Lexxyn Groep
Paterserf 3
4904 AA Oosterhout

088 002 84 00
info@lexxyn.nl

Contact

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter LinkedIn Facebook