ICT voor de Juridische Praktijk

Blog


28/9/2015

Is de Nederlandse jurist vakkundig of bijdehand?

Claudia Heemskerk - Operationeel Manager Lexxyn Groep en Event Manager PLEIT: Dit jaar organiseert PLEIT een 1e spiegelsessie over de digitale vaardigheden van juristen en het zal mij benieuwen of men ook echt de uitdaging aan durft te gaan. Dat zou wel mooi zijn, want het vooroordeel over de Nederlandse jurist wordt niet onder stoelen of banken geschoven: 'de juridische beroepsgroep is digibeet'.

Dit YouTube filmpje was een belangrijke inspiratiebron om op PLEIT de sessie 'Digibeet of Digimeester' op te nemen. Is het "digibetisme" een trend waar lekker makkelijk over te bloggen is, of zijn de geruchten gegrond? En hoe gaat de Nederlandse jurist om met deze aantijging? Verwerpen ze dit "bijdehand" of geven ze toe al dan niet vakkundig te zijn?

Tijdens de voorbereidingen van PLEIT samen met Dialogue BV vroegen we diverse experts om hun mening. En daar bleek; er is nog werk aan de winkel. En helaas, de cliënt pikt dit tumult ook op en dat lijkt me niet wenselijk. Zeker niet in een beroepsgroep waar prijzen continue onder vuur liggen en fixed fees steeds meer gemeengoed lijken te worden. De cliënt spreekt en ziet haar raadsheer of -vrouw regelmatig, meestal voorzien van digitale bevoorrading zoals laptop, mobiele telefoon, tablet en in uitzonderlijke gevallen zelfs een Apple Watch. Uiteraard begrijpt de klant dat deze munitie en het gebruik daarvan allemaal in zijn of haar voordeel werkt, maar de vragen worden (al dan niet hardop) gesteld: 'Kan mijn jurist de digitale bronnen en programma's nog beter en kundiger inzetten en op die manier sneller werken? Gaan door deze digitale snufjes mijn kostprijs omhoog of kan de prijs juist omlaag door dit nieuwe werken? Of zal ik toch maar eens vragen om een vaste prijs?'

Voor mij en de cliënt allemaal vragen, maar ik ben wel benieuwd naar wat antwoorden en eerlijke resultaten?. Zo nuchter als we zijn, zijn we toch niet bang voor een beetje ruggenspraak en zelfreflectie? Ik wil daarom graag aan alle juristen van Nederland vragen mee te werken aan de sessie op PLEIT en een korte vragenlijst in te vullen. We laten dan ook graag in een volgende blog  'de nieuwe jurist'  aan het woord. Want ik ben er heilig van overtuigd dat deze echt wel digitaal vaardig is, alleen... wordt deze wel voldoende gefaciliteerd om slagvaardig te zijn? 

Neem contact met ons op

Lexxyn Groep
Paterserf 3
4904 AA Oosterhout

088 002 84 00
info@lexxyn.nl

Contact

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter LinkedIn Facebook

Wat zijn de plannen op het gebied van digitalisering van de Nederlandse Advocatuur? U leest het in onze Benchmark.

Download gratis