ICT voor de Juridische Praktijk

Blog


2/12/2022

AI biedt veel voordelen voor juridische professionals

Als we het hebben over AI, denken veel mensen aan robots die onze banen overnemen en ons vervangen. Maar de waarheid is dat AI juist een grote voordel voor ons kan zijn.

In de wereld van het recht kan AI ons helpen om sneller en beter te werken. Door gebruik te maken van geavanceerde algoritmen en machine learning, kan AI automatisch patronen herkennen en voorspellen in rechtszaken. Dit kan ons helpen om beter te begrijpen wat de juiste beslissing is en om onze tijd efficiënter te gebruiken.

Met AI kunnen we ook veel beter werken met grote hoeveelheden data. In plaats van uren te besteden aan het handmatig doorzoeken van documenten, kan AI dit werk snel en accuraat voor ons doen. Dit kan ons helpen om belangrijke informatie sneller te vinden en om beter te beslissen.

AI en ethiek

Er zijn natuurlijk ook ethische vragen rondom het gebruik van AI in de rechtspraktijk. Maar de waarheid is dat AI ons kan helpen om ethische dilemma's beter aan te pakken. Door AI te gebruiken, kunnen we bijvoorbeeld beter begrijpen welke beslissingen het beste zijn voor onze cliënten en voor de rechtvaardigheid in het algemeen.

AI kan ook helpen om onze beslissingen transparanter te maken. Door te laten zien hoe AI tot bepaalde conclusies komt, kunnen we onze cliënten beter begrijpen en vertrouwen geven. Dit kan ons helpen om ons werk beter te doen en om de rechtvaardigheid te verbeteren.

Verrassend genoeg...

Misschien heb je al wel door dat dit artikel is geschreven door AI. Maar dat is niet iets om bang voor te zijn. In plaats daarvan is het een voorbeeld van hoe AI ons kan helpen om beter te werken en om de rechtvaardigheid te verbeteren. Door AI te gebruiken, kunnen we sneller en beter werken en onze beslissingen transparanter maken. Dit is een voordeel voor ons allemaal.

Dit artikel is volledig geschreven door een nieuwe zeer geavanceerde AI-tool genaamd ChatGPT. Hierin kan met een tekstuele instructie een bot gevraagd worden naar iedere specificatie een stuk te schrijven. Ik vroeg ChatGPT om een stuk te schrijven met deze specificaties, en sloeg stijl achterover van het resultaat.
“Write a op-ed in Dutch on why AI is a benefit to legal professionals. Reveal in the end as a big surprise that this article was written by artificial intelligence. Don't call it kunstmatige intelligentie but use the abbreviation AI. Include subheadings every two paragraphs.”

Ik was niet alleen verbaasd over hoe goed de tekst is qua opbouw, maar ook over hoe goed het qua leesbaarheid, stijl en taalgebruik is. In de test die wij zelf gebruiken om de kwaliteit van onze teksten te meten scoort dit artikel 100%, wat zelfs veel onze menselijke auteurs niet lukt.Bovenstaand artikel heb ik omwille van de transparantie integraal overgenomen, inclusief typefoutje (wat het misschien juist wel menselijker maakt?), en in onderstaande video het proces inzichtelijk gemaakt.


Als Marketing Manager is Tom verantwoordelijk voor alle marketing en communicatie van Lexxyn Groep. Met een technische en communicatie achtergrond schrijft hij met name over de technologische en bedrijfskundige ontwikkelingen die interessant zijn voor de juridische sector.

Neem contact met ons op

Lexxyn Groep
Heerbaan 248
4817 NL Breda

088 002 84 00
info@lexxyn.nl

Contact

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Twitter LinkedIn Facebook

Wat zijn de plannen op het gebied van digitalisering van de Nederlandse Advocatuur? U leest het in onze Benchmark.

Download gratis