In een wereld waarin technologie steeds meer taken overneemt, groeit de vrees dat banen op het spel staan. Zulke zorgen zijn niet geheel ongegrond. Maar in plaats van angstig te zijn voor deze vooruitgang, zouden we deze innovaties juist moeten omarmen - vooral binnen de juridische sector. Want automatisering heeft de mens aan de traditionele lopende fabrieksband vervangen, maar daar zijn banen met betere arbeidsomstandigheden voor teruggekomen.

Artificiële Intelligentie (AI) transformeert de manier waarop we werken, en dat geldt zeker voor de advocatuur. Tools zoals ChatGPT en MidJourney en andere zogenaamde generatieve AI-tools hebben de potentie om de juridische sector te revolutioneren. Maar dit betekent niet dat juristen moeten vrezen voor hun baan.

In plaats daarvan kunnen AI-tools worden gezien als waardevolle assistenten of sparringpartners die in staat zijn om eentonige, tijdrovende taken uit handen te nemen. Denk hierbij aan het doorzoeken van uitgebreide juridische documenten, het analyseren en vinden van jurisprudentie, en het automatiseren van standaard contracten. Hierdoor kunnen juristen zich richten op complexere, meer uitdagende aspecten van hun werk.

Meer werk in minder tijd

Het gebruik van AI kan de efficiëntie verhogen, waardoor meer werk in minder tijd kan worden gedaan. Dit betekent echter wel dat de traditionele methoden van declareren namelijk het in rekening brengen van factureerbare uren wellicht voor sommige diensten moet worden herzien. Wanneer bepaalde taken sneller en efficiënter worden uitgevoerd, kan het traditionele model van factureerbare uren minder rendabel worden.

Een mogelijke oplossing is om over te stappen op een vast tarief of ‘fixed fee’ voor bepaalde diensten. Hierbij wordt een vaste prijs berekend voor een specifieke dienst, ongeacht de tijd die het kost om deze uit te voeren. Dit zou niet alleen eerlijker kunnen zijn voor cliënten, maar ook stabiliteit kunnen bieden voor juridische professionals, die niet langer afhankelijk zijn van het aantal uren dat ze werken. Omdat men door de efficiëntieslag ook meer cliënten kan bedienen, worden de financiële basis en stabiliteit van het kantoor vergroot.

Menselijke vaardigheden zijn onvervangbaar

Het is belangrijk om op te merken dat, ondanks alle voordelen, AI niet in staat is om menselijke vaardigheden volledig te vervangen. AI kan niet onderhandelen, empathie tonen, of creatieve oplossingen bedenken zoals een mens dat kan. Daarom moeten we AI zien als een hulpmiddel, niet als een vervanging.

Het idee van automatisering in de juridische sector kan ontmoedigend zijn, maar het is belangrijk om in te zien dat AI niet het doel heeft om banen overbodig te maken. In plaats daarvan kan het de manier waarop we werken verbeteren, ons helpen om efficiënter te zijn, en ons de tijd geven om ons te concentreren op wat echt belangrijk is.

Uiteindelijk gaat AI geen advocaten vervangen, maar gaan advocaten die geen AI gebruiken vervangen worden door advocaten die wel AI gebruiken. Omdat ze hun diensten sneller, efficiënter en daardoor soms ook goedkoper kunnen aanbieden. Dus in plaats van angstig te zijn voor deze technologische vooruitgang, dienen we AI te omarmen als een bondgenoot. Door AI aan te passen aan onze behoeften en het te gebruiken als een hulpmiddel, kunnen we de manier waarop we werken naar een hoger niveau tillen.

De advocatuur moet daarbij wel waken voor een “race to the bottom” als het gaat om bijvoorbeeld prijzen voor standaarddiensten. De andere kant is wel dat als de advocatuur zelf hier niet op anticipeert, we ook zien dat alternatieve juridische dienstverleners met liefde in dat gat zouden willen springen.

Dit artikel staat ook in Legal&Tech 6, het volledige magazine kunt u hier downloaden.


Tom Jansen

Tom Jansen

Marketing Manager Lexxyn Groep

Als Marketing Manager is Tom verantwoordelijk voor alle marketing en communicatie van Lexxyn Groep. Met een technische en communicatie achtergrond schrijft hij met name over de technologische en bedrijfskundige ontwikkelingen die interessant zijn voor de juridische sector.